MOST jött Szijjártó Péter nagy bejelentése!

MOST jött Szijjártó Péter nagy bejelentése!


A BMW magyar gyártókapacitásának újabb, magyar méretekben is imponáló növelését jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Debrecenben.

A BMW AG debreceni beruházásának jelentős növeléséről döntött, amely így a magyar gazdaságtörténet valaha volt harmadik legnagyobb beruházása lesz - jelentette be péntek délutáni Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

"Nem lehet más célunk, mint hogy kimaradjunk az európai gazdasági recesszióból. Ma egy újabb, hatalmas lépést teszünk ebbe az irányba" - vezette fel a bejelentést a miniszter.

"A recessziót beruházásokkal lehet elkerülni. A beruházásokból lesz munkahely, a munkából lesz termelés, a termelésből pedig gazdasági növekedés - fogalmazott a miniszter, levezetve a magyar kormány és a bajor multi között megegyezés eredőjét. "Idén már megdöntötte Magyarország az évente az országba érkező külföldi beruházás összegének rekordját. Magyarország az elektromos autóiparra való átállás európai bajnoka lett és joggal emlegetik az országot a világbajnokai között."

A gazdaságstratégiai döntés előzményei után rátért a debreceni gyárra, amely szerinte túlmutat önmagán, mivel világviszonylatban is egyedülálló szerepet fog betölteni: ez lesz az első gyár, amely a gyártás során teljes mértékben elszakad a fosszilis energiahordozóktól. A magyar gazdaság teljesítménye úgy növekszik ennek köszönhetően, hogy az ország károsanyag-kibocsátása nem nő - jelezte a miniszter.

A BMW a debreceni beruházásának további növeléséről döntött. Egy újabb összeszerelő üzemmel egészül ki a BMW gyára, ahol hatodik generációs elektromos akkumulátorcellák gyártását végzik el - jelentette be a miniszter. Ez a beruházás jó 500 fővel növeli a munkahelyek számát, értéke pedig meghaladja a 800 milliárd forintot. Ez a valaha volt harmadik legnagyobb magyarországi beruházás.

Az új bővítést 13,5 milliárd forinttal támogatja a magyar állam vissza nem térítendő támogatás formájában. Az akkumulátorokat is itt fogják az elektromos autókhoz gyártani, minden egyes, Debrecenben összeszerelt elektromos BMW-hez, ennek kapcsán a BMW 140 ezer négyzetméterrel növeli meg a gyár alapterületét. A kormány és a BMW várakozásai szerint ezzel a beruházással a magyar autóipar termelési értéke idén először haladja meg a 10 ezer milliárd forintot - összegezte a miniszter, aki szerint új beruházások nyomán Magyarország kimaradhat a nyugati recesszióból.

A miniszter bejelentése itt nézhető meg:



Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap