Mutatjuk, honnan tudhatja, ha tényleg több gázt használhat rezsicsökkentett áron

Mutatjuk, honnan tudhatja, ha tényleg több gázt használhat rezsicsökkentett áron


Augusztus óta csak meghatározott átlagfogyasztásig (63 645 megajoule/év, ami legalább 1729 köbméter/év) használhatják kedvezményes áron a gázt a lakossági fogyasztók. Aki ennél többet fogyaszt, annak fő szabály szerint nem 100 forint körüli árat számláz az MVM, hanem a fölös részre ennek 7,5-szeresét kell kifizetni. Van azonban néhány kivétel – ilyen például a családi fogyasztói közösség is.

Választ nem küld az MVM, a számlán látszik a változás

Szeptember 10-étől hatályos a rendelet, amely szerint, ha a társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanban – például többgenerációs családi házban – legalább kettő, de maximum négy önálló „lakás rendeltetési egység” található, akkor jegyzői hatósági bizonyítvány alapján többszörözhető a gáznál az átlagfogyasztási határ, hiába csak egyetlen gázóra van. Azaz: ahány „lakás rendeltetési egység” van az ingatlanban (de maximum négy), az átlagfogyasztás annyiszorosát kaphatják az ingatlanban rezsicsökkentett áron. A családi fogyasztói közösségekről szóló jogszabály alapján a jegyzői hatósági bizonyítványt az egyetemes gázszolgáltató MVM-nek kell megküldeni, hogy aztán a következő hónaptól már a megtöbbszörözött átlagfogyasztást vegyék figyelembe a számlázásnál.

Csakhogy az MVM nem küld külön értesítést arról, hogy megkaptuk-e, és ha igen, mikortól a családi fogyasztói közösséggel járó gázfelhasználás-többszörözést.Egy olvasónknak küldött automatikus válaszukban ugyanis azt írták a kérelemre, abban az esetben módosítják a számlán a tarifatípust „lakossági társasházra”, amennyiben az ügyfél a családi fogyasztói közösség többletkedvezmény igénybevételéhez szükséges összes dokumentumot benyújtotta az MVM Nexthez. Megkeresésünkre az MVM is megerősítette, hogy

- aki „lakossági társasház” státust talál a számláján, annak rendben befogadták a kérelmét,

- valamint, hogy a „lakossági társasház” megnevezés jelenti azt, hogy az érintett ügyfél (azaz a családi fogyasztói közösség) jogosult annyiszor igénybe venni a 63 645 megajoule, legalább 1729 köbméter kedvezményes mennyiséget, ahány lakás szerepel a jegyző által kiállított hatósági bizonyítványban. (De legfeljebb négy lakás után vehető igénybe a kedvezményes mennyiség.) Időarányosan jár a családi fogyasztói közösségek kedvezménye

Többgenerációs házban lakó olvasónk (akiknél két különálló lakáshoz van egy gázóra), úgy tűnik, sikerrel járt, amikor szeptember végén beadta a családi fogyasztói közösségről szóló jegyzői hatósági bizonyítványt az MVM-hez. Ugyanis

- míg októberben kiállított számláján az szerepelt az „árszabás:” mellett, hogy „lakossági”, addig a novemberi számlán már „lakossági társasház” volt feltüntetve.

A leszámlázott gáz áránál is változást tapasztalt.

Átalánydíjasként az októberben kiállított (szeptemberi időszakról szóló) számláján 168 köbmétert (5865 megajoule-t) számláztak neki, amiből 5405 megajoule-t kapott rezsicsökkentett áron, a többi 460 megajoule-t pedig versenypiaci áron. Ezt nem is korrigálták utólag, mert a kedvezményes mennyiség nem visszamenőlegesen jár, hanem a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazza a szolgáltató.

A novemberben kiállított (októberről szóló) számláján viszont már az egész mennyiséget rezsicsökkentett áron számlázták ki neki. Amit még érdemes tudni, hogy a családi fogyasztói közösségek által megkapott plusz kedvezmény időarányosan jár az idén augusztustól jövő július végéig tartó gázévben. Ez azt jelenti az MVM oldalán található tájékoztató szerint, hogy amennyiben egy kétlakásos családi fogyasztói közösség szeptemberben benyújtotta a gázszolgáltatóhoz (MVM) a hatósági bizonyítványt (mint olvasónk), úgy a kedvezményes mennyiség időarányosan október 1-jétől illeti meg a felhasználót, jövő július végéig. Azaz

- az ügyfél egyszer (alapból, mint minden más lakossági fogyasztó) 2022. augusztus 1-jétől 2023. július 31-ig jogosult 63 645 megajoule kedvezményes, rezsicsökkentett áron igénybe vehető hőmennyiségre.

- Mint „családi fogyasztói közösség” (a számlán „lakossági társasház”) pedig 2022. okt 1-jétől további kedvezményes mennyiségre válik jogosulttá, időarányosan. Ez a jelleggörbe alapján további 61 663 megajoule, ami a rendeletben meghatározott időszak arányosan csökkentett részére, 365-31-30=304 napra jár. Ábrákon azt is részletezik, hogyan jön ki a jelleggörbe alapján a 61 663 megajoule.

Mutatjuk, honnan tudhatja, ha tényleg több gázt használhat rezsicsökkentett áron


Értelemszerűen: aki csak októberben nyújtotta be a hatósági bizonyítványt, annak novembertől járhat a plusz kedvezményes mennyiség, szintén arányosan, ám egy hónappal kevesebb időre.

24.hu

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap