Orbán Viktor péntek reggeli bejelentése mindenkit sokként ért

Orbán Viktor péntek reggeli bejelentése mindenkit sokként ért


Orbán Viktor – a szokásoknak megfelelően – péntek reggel interjút adott a Kossuth rádióban, ahol az országot érintő aktuális ügyekről beszélt, például az orosz–ukrán háborúról, a szankciókról, továbbá a baloldal által Amerikából kapott pénzügyi támogatásról.

A miniszterelnök azzal kezdte, hogy a szabály az, ha háború van a szomszédodban, nem érezheted magad biztonságban. Nem érezheted magad biztonságban például fizikailag, hiszen Lengyelországban ketten meghaltak, akiknek semmi közük nem volt a háborúhoz. Szétlőtték azt a berendezést is, amely Magyarország kőolajellátását biztosította. Vagyis gazdaságilag is veszélyben vagyunk. Minél később lesz béke, annál mélyebben vonódik be mindenki a konfliktusba, s egyre nagyobb lesz a veszély – mondta.

Röppennek fel ugyan hírek, hogy a háttérben, titokban folynak orosz–amerikai tárgyalások de valós jelét nem látjuk ennek – mondta Orbán Viktor.

A szankciós politika lépés a háború felé – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint bár gazdasági intézkedésről van szó, de ezzel Európa állást is foglal az egyik fél mellett. Először úgy volt, hogy nem szállítunk fegyvert, utána már csak halált hozó fegyvert nem, aztán úgy volt, hogy az energiát illetően nem lesz szankció, végül mégis lett. Most pedig már úgy néz ki, nekünk kell finanszíroznunk Ukrajna működését. Látszik, hogy egyre jobban csúszunk bele ebbe a háborúba, nem sok választ el tőle, hogy hadviselő fél legyünk. Mi a béke pártján állunk, de sokan mintha nem tudnák, mit tesznek, nem tudnak a holnapnál távolabbra tekinteni, nem látják a tetteik következményeit – mondta Orbán Viktor, aki szerint nagyon veszélyes, amit Európa tesz.

A kormányfő szerint az uniós döntéshozók ráadásul utóbb máshogy emlékeznek a szavaikra, mint ahogy azok elhangzottak: erre példa, hogy korábban arról beszéltek, a szankciókat azért kell meghozni, mert azok hozzák el a háború végét. Most azt mondják, ilyet nem állítottak soha. – Magyarország sosem támogatta a szankciókat, kivételekért harcoltunk – mondta Orbán. De Magyarország nem engedheti meg magának, hogy minden percben vétózik, ezért mentesítésekért harcolunk, valamilyen mentesítést pedig mindig ki tudtunk harcolni Magyarország számára – mondta Orbán Viktor.

Magyarország kormányának maga mögött kell tudnia az emberek támogatását, a brüsszeli döntéshozóknak pedig tudniuk kell, hogy amit mondunk, azért magyar érdek, mert így látják az emberek. Ezzel el is lehet érni, hogy a kilencedik szankciós csomagban is kapjunk mentességet, például az atomenergia kérdésében – tette hozzá a kormányfő.

Ársapkák
Az ársapkákról, az inflációról szólva a miniszterelnök azt mondta, nem tudjuk kihúzni magunkat a szankciós politika általános európai hatásai alól. Ez nem közgazdasági folyamat, hanem politikai döntések következménye. Az árstopokkal az azonnali, nagymértékű romlástól tud megmenekülni Magyarország.

Magyarország nem tudja célul kitűzni, hogy érinthetetlen sziget legyen az Unión belül, de azt igen, hogy az alapvető érdekeinket megvédjük – vélte a kormányfő.

Néhány létfontosságú területen lehet segíteni az embereken: most 8 terméknél tartunk – mondta Orbán Viktor, majd felsorolta még az üzemanyagár-sapkát és a rezsivédelmet, ami a családoknak havi 180 ezer forint megtakarítást jelent.

– Két lehetősége van egy miniszterelnöknek: meghúzódik, kibekkeli a bajt, vagy látja előre a bajt és cselekszik. Ha megdermedsz, lefagysz, akkor tönkremész. Cselekdni kell, meg kell védeni a saját érdekeidet. Azt szoktam mondani a minisztereknek, hogy Magyarország nem hagyja magát, ebből kell kiindulni – mondta a miniszterelnök.

Gazdaság
A cél, hogy a gazdasági növekedés ne forduljon csökkenésbe. Ezért meg kell őriznünk a teljes foglalkoztatottságot, kell, hogy az uniós átlag felett legyen a gazdasági növekedés, miközben a nemzetstratégiai célokat sem adjuk fel: nemzetegyesítás, családok támogatása, amelyben újabb pozitív intézkedéseket hozunk. Utóbbiakról decemberben lesz érdemes beszélni – mondta Orbán viktor a gazdasággal kapcsolatos kérdésre, majd felsorolta az eddigi gazdaságmentő intézkedéseket, így a gyármentő akciót és a kamatstopot.

Ellátásbiztonság
Nem csak a transzformátor-állomás kilövése és a kőolajellátás leállása a fontos. Amikor kormányt alakítottam a választások után – fejtegette a kormányfő –, még nem voltak szankciók, és a kormányt annak megfelelően állítottam fel. Azóta megérkeztek a szankciók, és kiderült, hogy a magas energiaárak nem csak ideig óráig maradnak velünk. Ezért kényszerültünk arra, hogy az ezzel kapcsolatos felelősségi kör megjelenjen egy önálló energiaügyi minisztérium formájában. Nem terveztem ezt, nem is gondoltam korábban szükségesnek – tette hozzá Orbán. – A másik fontos dolog a haderő fejlesztése: Palkovics minisztert ezért felkértem, hogy álljon a magyar hadiipar élére. Elvállalta, és hálás is vagyok neki ezért – jelentette ki a miniszterelnök. A tél Az idei tél megoldottnak tekinthető, betároltunk elegendő energiaforrást ahhoz, hogy ha a külvilágtól elszakítana az élet, Magyarország fél évig úgy tudna működni, mint most. Majd amikor kitárazzuk a gázt és egyéb energiaforrásainkat a télen, akkor újra a tárolók feltöltésére lesz szükség. Ez kihívás Európában, vagyis, hogy ki lesz képes felkészülni a következő télre. Akik lemondtak az orosz gázról, azoknak máshonnan kell szerezniük. Mi más helyzetben vagyunk, mentességünk van, mert ide csak csövön lehet gázt hozni. Ha a Déli Áramlat vezeték működik, ezt meg tudjuk oldani – mondta a miniszterelnök.

– De nem csak az energia megléte, hanem az ára is fontos. Növelni kell a hazai forrásból előállított energia mennyiségét, ez Lantos miniszter úr feladata lesz – tette hozzá.

Baloldali pénzek külföldről
Megdöbentő az eset, hogy magyarországi balodali pártok vezetőit külföldről fizették. Nem mogyorónyi összegekkel, hanem szabad szemmel is látható dollármilliókról van szó – kezdte Orbán Viktor az újabb téma taglalását. – Szerintem ez törvénytelen, de ezt majd a jogászok eldöntik – mondta. A másik kérdés, hogy egy olyan politikai vezetőtől, aki az ország élére akar állni, s pénzt kap külföldről, ezért mit kérnek cserébe? Mert csak úgy nem adnak pénzt. Aki a zenészt fizeti, az rendeli a nótát. A kérdés, honnan rendelték meg a nótát, illetve ki fizettett érte... Erkölcsileg helytelen – és a magyar polgárok átverése –, hogy azt hiszik, egy szuverén pártra adják le a voksukat, holott nem. A fociban ezt megoldották: ránézek a mezre, ott vannak a szponzorok, egyből tudni, ki van a csapat mögött. A magyar baloldal ezt még nem sajátította el – mondta Orbán Viktor.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap