Vigyázz – A rendőrség figyeli a telefonjainkat

Vigyázz – A rendőrség figyeli a telefonjainkat


Vigyázzon – A rendőrség figyeli a telefonjainkat

Praktikus tanácsok készülékeik védelmére a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól.

Napjainkban úton-útfélen használjuk készülékeinket. Az utcán sétálva zenét hallgatunk rajta, a tömegközlekedési eszközökre várva telefonálunk, utazás közben internetezünk, kiránduláskor pedig fotózunk vele.

Életünk szerves részévé váltak a mobiltelefonok, a rajta lévő személyes információk, fotók és videók pedig tovább növelik számunkra értéküket.

Néhány gyakorlati tanács betartása esetén sokat tehetünk készülékeink biztonsága érdekében! Amennyiben nem használja telefonját: érdemes jelszóval és/vagy számkóddal zárolni a képernyőt; mindig kapcsolja ki a készülékén a bluetooth-t, így telefonja illetéktelenek számára láthatatlan maradhat. Használat közben:

Győződjön meg róla, hogy az Ön által használt ingyenes WIFI-hálózat biztonságos-e! Amennyiben nyilvános helyen internetezik, kerülje a belépést a regisztrációt igénylő oldalakra (levelezés, közösségi oldalak, bankok oldalai).
Lehetőség szerint frissítse telefonja szoftverét, mert az új verzió biztonsági fejlesztést is tartalmazhat! Amennyiben elmulasztja frissíteni, veszélynek teheti ki készülékét.
A különböző applikációk használata során ne adja meg tartózkodási helyének adatait!
Mielőtt letölt egy alkalmazást, mindig ellenőrizze, hogy biztonságos forrásból származik-e!
Mindig legyen körültekintő a csatolmányokkal szemben! Ahogy a számítógépek, úgy a mobiltelefonok esetében is könnyen vírust tartalmazhatnak.
Amire fokozottan figyeljen:

Ha utcán, tömegközlekedési eszközön vagy olyan helyen fogad hívást, ahol idegenek is láthatják a készülékét, a beszélgetés végén mindig gondosan tegye vissza biztonságos helyre a telefonját! Soha ne tegye zsebre vagy táskája tetejére, mert onnan a mozdulatait kifigyelők könnyen kiemelhetik!

Amennyiben nyilvános helyen használja a készülékét (játékra, zenehallgatásra vagy netezésre), mindig legyen diszkrét, elkerülve ezzel azt, hogy felhívja mobiljára a tolvajok figyelmét!

Szórakozóhelyen vagy vendéglátóhelyen soha ne rakja ki a készülékét az asztalra, mert egy óvatlan pillanatban bármelyik arra haladó vendég egyszerűen magával viheti!

Soha ne hagyja felügyelet nélkül a telefonját! Ha idegen helyen van, és a készülékét a táskájában, szekrényében hagyja, mindig kapcsolja ki azt, hiszen ezzel lopás esetén legalább az illetéktelen használatot megakadályozhatja!

Lehetőség szerint ne adja át idegen személynek a telefonját! Még akkor sem, ha ártatlannak tűnik a szituáció (a pontos idő felől érdeklődik az illető, rokonát szeretné megcsörgetni, segítséget hívna, készít egy fotót az Ön kérésére stb.). Az ilyen utcai trükkök mögött bűnös szándék is lakozhat.

AKTUÁLIS