Vigyázz – A rendőrség figyeli a telefonjainkat

Vigyázz – A rendőrség figyeli a telefonjainkat


Vigyázzon – A rendőrség figyeli a telefonjainkat

Praktikus tanácsok készülékeik védelmére a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól.

Napjainkban úton-útfélen használjuk készülékeinket. Az utcán sétálva zenét hallgatunk rajta, a tömegközlekedési eszközökre várva telefonálunk, utazás közben internetezünk, kiránduláskor pedig fotózunk vele.

Életünk szerves részévé váltak a mobiltelefonok, a rajta lévő személyes információk, fotók és videók pedig tovább növelik számunkra értéküket.

Néhány gyakorlati tanács betartása esetén sokat tehetünk készülékeink biztonsága érdekében! Amennyiben nem használja telefonját: érdemes jelszóval és/vagy számkóddal zárolni a képernyőt; mindig kapcsolja ki a készülékén a bluetooth-t, így telefonja illetéktelenek számára láthatatlan maradhat. Használat közben:

Győződjön meg róla, hogy az Ön által használt ingyenes WIFI-hálózat biztonságos-e! Amennyiben nyilvános helyen internetezik, kerülje a belépést a regisztrációt igénylő oldalakra (levelezés, közösségi oldalak, bankok oldalai).
Lehetőség szerint frissítse telefonja szoftverét, mert az új verzió biztonsági fejlesztést is tartalmazhat! Amennyiben elmulasztja frissíteni, veszélynek teheti ki készülékét.
A különböző applikációk használata során ne adja meg tartózkodási helyének adatait!
Mielőtt letölt egy alkalmazást, mindig ellenőrizze, hogy biztonságos forrásból származik-e!
Mindig legyen körültekintő a csatolmányokkal szemben! Ahogy a számítógépek, úgy a mobiltelefonok esetében is könnyen vírust tartalmazhatnak.
Amire fokozottan figyeljen:

Ha utcán, tömegközlekedési eszközön vagy olyan helyen fogad hívást, ahol idegenek is láthatják a készülékét, a beszélgetés végén mindig gondosan tegye vissza biztonságos helyre a telefonját! Soha ne tegye zsebre vagy táskája tetejére, mert onnan a mozdulatait kifigyelők könnyen kiemelhetik!

Amennyiben nyilvános helyen használja a készülékét (játékra, zenehallgatásra vagy netezésre), mindig legyen diszkrét, elkerülve ezzel azt, hogy felhívja mobiljára a tolvajok figyelmét!

Szórakozóhelyen vagy vendéglátóhelyen soha ne rakja ki a készülékét az asztalra, mert egy óvatlan pillanatban bármelyik arra haladó vendég egyszerűen magával viheti!

Soha ne hagyja felügyelet nélkül a telefonját! Ha idegen helyen van, és a készülékét a táskájában, szekrényében hagyja, mindig kapcsolja ki azt, hiszen ezzel lopás esetén legalább az illetéktelen használatot megakadályozhatja!

Lehetőség szerint ne adja át idegen személynek a telefonját! Még akkor sem, ha ártatlannak tűnik a szituáció (a pontos idő felől érdeklődik az illető, rokonát szeretné megcsörgetni, segítséget hívna, készít egy fotót az Ön kérésére stb.). Az ilyen utcai trükkök mögött bűnös szándék is lakozhat.

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap