Most jött a rettenetes hír: gyászol az ország, meghalt a világhírű magyar... - ÍME a részletek:

Most jött a rettenetes hír: gyászol az ország, meghalt a világhírű magyar... - ÍME a részletek:


A hírt a Magyar Tudományos Akadémia jelentette be.

Életének 56. évében, december 13-án, Szegeden elhunyt Farsang Andrea geográfus, a hazai természetföldrajz egyik vezető, nemzetközileg is elismert képviselője - idézi az ATV az MTA szerdai közleményét.

Farsang Andrea 1967-ben született Székesfehérváron. 1991-ben a szegedi József Attila Tudományegyetemen matematika-földrajz-számítástechnika szakos középiskolai tanári diplomát szerzett, 1991-től tanársegédként, 2005-től docensként, majd 2019-től egyetemi tanárként a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének oktatója volt.

2014-2019 között a Természettudományi és Informatikai Kar oktatási dékánhelyetteseként, 2008-2019 között a Környezettudományi és Műszaki Intézet vezető helyetteseként működött.

2014-2019 között a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék, majd 2021-től a Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi tanszék tanszékvezető helyettese volt. 2021-től az MTA X. Osztály Természetföldrajzi Tudományos Bizottságának elnöke volt.

PhD disszertációját 1997-ben védte meg, 2000-ben a gödöllői Szent István Tudományegyetemen talajtani szakmérnöki diplomát szerzett. 2010-ben habilitált a Szegedi Tudományegyetemen. MTA doktori értekezését 2016 decemberében védte meg - írja az MTI.

Kutatási tevékenysége két fő területen ismert: Nemzetközileg is elismert az alkalmazott talajtan, különösen a feltalaj makro- és mikroelem-tartalmának térbeli változása, a víz- és szélerózió okozta tápanyagveszteség-becslése és modellezése, az antropogén talajok osztályozása, valamint a talajtisztítás terén végzett tudományos tevékenysége miatt. Ezen kívül pedig a földrajzoktatás módszertanában is fontos eredményeket ért el - tankönyveket, oktatási segédanyagokat fejlesztett.

Búcsúztatása a római-katolikus egyház szertartása szerint 2022. december 22-én 14 órakor kezdődik a szegedi Belvárosi temetőben.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap