Vérmérgezést okozhat EZ a Magyarországon közkedvelt termék, a Nébih figyelmeztetést adott ki

Vérmérgezést okozhat EZ a Magyarországon közkedvelt termék, a Nébih figyelmeztetést adott ki


Listeria monocytogenes baktérium miatt visszahívásra került a népszerű francia sajt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal újabb komoly figyelmeztetést közölt a honlapján, ugyanis kiderült, hogy egy Magyarországon is kapható sajt egy elég veszélyes baktériumot tartalmazhat, ami akár tragédiát is okozhat.

Legutóbb azzal segítette a Nébih a magyar családok életét, hogy egy olyan termékre hívta fel a figyelmet, amiben glutén is volt, de ez mégse került megemlítésre a csomagoláson:

Most a „Brie Maubert 33% (sajt), 3 kg” nevezetű, Magyarországon is kapható termék Listeria monocytogenes szennyezettség miatti visszahívásáról tájékoztatta a vásárlókat a Nébih, vagyis az érintett, népszerű francia sajtot semmiképp sem szabad elfogyasztani, ha jót akarunk magunknak – ugyanis akár agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés is lehet súlyosabb esetekben a következménye.

Íme az érintett termék adatai:

- Termék neve Brie Maubert 33% (sajt), 3 kg

- RASFF referenciaszám: 2022.6566

- Márka: Maubert

- A termék eredete: Franciaország

- Lejárati idő: 2022.11.30.

- Tételszám: 3441309

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán bővebb tájékoztatás is van a Listeria monocytogenes baktériumról: a Nébih információi szerint ez egy természetben széles körben előforduló baktérium, ami emberi megbetegedést okoz, ráadásul a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni. A következményei függnek az adott ember immunrendszerének állapotától is, hiszen egészéges szervezeteknél sokszor szinte nincsenek is jelentkező tünetek, de legyengült egyéneknél, várandós nőknél, idős embereknél súlyos megbetegedéseket okozhat. Állítólag agyhártyagyulladás és vérmérgezés is lehet a szövődménye, terhesség esetén pedig vetélés és halvaszületés is lehetséges, szóval mindenképp komolyan kell venni ezt a veszélyt.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap