Bejelentést tett az MVM – Súlyos büntetés jön azoknak, akik így próbálnak spórolni a gázzal

Bejelentést tett az MVM – Súlyos büntetés jön azoknak, akik így próbálnak spórolni a gázzal


A téli idő beálltával és a fűtési szezon megkezdésével talán egyáltalán nem meglepő, hogy mindenki úgy próbál spórolni a fűtésen, ahogy tud, ez pedig főként igaz az intézményekre, akiknek az új rezsiárakon sokszorosra nőne a havonta fizetendő számlája.

Az intézmények idén negyedével kevesebb gázt fogyasztottak idén, mint a korábbi években. Ez részben köszönhető az eddigi enyhébb időjárásnak is, de nagyban szerepet játszik benne az, hogy a spórolás átvette a főszerepet mindenhol.

A kormány a fűtési szezon kezdetén takarékossági intézkedések bevezetésére szólította fel az intézményeket, meghatározta, hogy mekkora hőmérséklet lehet például az iskolákban, óvodákban, vagy a hivatalokban.

A spórolás azonban drága lesz, ugyanis 30%-os kötbért kell majd fizetnie a távhőszolgáltatóknak, akik nem használják fel a lekötött gázmennyiséget – hangzott el az RTL Híradójában.

Miskolc távhőcégétől októberre 89,5, novemberre 85 millió forint kötbért követel az állami MVM.

Korábban is létezett a kötbér, de akkor az egész fűtési szezonra számolták ki, most pedig havonta. Így előfordulhat, hogy ha februárban viszont többet kell fűteni, akkor pedig a kvóta túllépéséért fizethetnek büntetővámot a távhőcégek.

Az RTL-nek nyilatkozó Varjú László (DK) a vonatkozó szabályozás elavultságát említette fel, és azonnali átdolgozását követelte.

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap