Borzalmas hírrel indul a hétfő,meghalt a fiatal magyar zenész

Borzalmas hírrel indul a hétfő,meghalt a fiatal magyar zenész


Meghalt Szecsanov Martin operatőr. A fotósként, festőművészként, zenészként és galeristaként is tevékenykedő alkotó 55 évesen halt meg vasárnap – közölte a család az MTI-vel.

Az apai ágon bolgár származású Szecsanov Martin a gimnázium elvégzése után a Práter utcai fotósiskolában tanult, majd a filmgyárhoz került világosítóként. Koltai Lajos operatőr mellett dolgozott Szabó István Hanussen című, 1988-ban bemutatott filmjében. Szintén ő volt a világosító a Szamárköhögésben, a Meteóban, a Melodrámában és a Senkiföldje című moziban.

A kilencvenes években segédoperatőrként számos Magyarországon készült amerikai filmben dolgozott, köztük az Evitában, A Féreg akcióba lépben, a Rendőrakadémia 7.-ben és az X polgártársban. A 2000-es évektől reklámfilmekben is forgatott.

Első játékfilmes operatőri munkája a 2006-ban bemutatott Metamorfózis volt Sinkovics Gézával közösen, Hódi Jenő rendezésében. Ezt követően Herendi Gáborral forgatta a Lorát (2007), ő volt az operatőr a Szobafogság (Daniel Young, 2008), a Senki szigete (Török Ferenc, 2014), A fény őrzője (Ermek Tursunov, kazahsztáni filmdráma, 2018), a BÚÉK (Goda Krisztina, 2018), valamint az X – A rendszerből törölve (Ujj Mészáros Károly, 2018) című filmben.

Törökországban fényképezte a Ketche és Can Ulkay által rendezett Müslümöt (2018) és az Özer Feyzioglu által készített, a súlyemelő világlasszis Naim Süleymanoglu életéről szóló Naimot (2019).


Egyik kedvenc műfaja a videóklip volt. Számos zenekarral, zenésszel dolgozott együtt, készített klipet sok más mellett Yonderboinak, a Superbuttnak, a Fekete Vonatnak, a Heaven Street Sevennek és a Leukémia zenekarnak. Saját zenekarai (IL18, Magyar Jaguár) klipjeit is maga készítette. Fotósként és festőként szintén tevékenykedett; a barátokkal üzemeltetett Fest;tisztít Galériában képzőművészeknek biztosított kiállítási lehetőséget.

(Borítókép: Szecsanov Martin operatőr (b) Török Ferenc Senki szigete című filmjének forgatásán egy budapesti galéria épületében 2013. szeptember 18-án. Fotó: Kallos Bea / MTI)

Forrás

AKTUÁLIS