Fontos figyelmeztetés jött minden magyar családnak!

Fontos figyelmeztetés jött minden magyar családnak!


Bár a hivatalos fűtési időszak kezdete október közepe, ám ez mindig időjárás függő, és mivel az utóbbi két hétben lettek hidegebbek az éjjelek, ezért most kezdtünk el igazán fűteni.

A rezsiárak emelkedése miatt sokan a hagyományos tüzelőberendezéseket is beüzemelték. Viszont, ha ezek az eszközök az utóbbi években nem voltak megfelelően karbantartva, bevizsgálva – gondolok itt például a kéményre, vagy bármilyen fűtőeszközre –, akkor bizony technikai hiba miatt is kialakulhat lakástűz. A legtöbb ilyen eset az előttünk álló fél évben fordul elő, amit még tetéz, hogy az adventi időszak is elkezdődött – mondta Dobson Tibor vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke.

Ne hagyjuk őrizetlenül

Bár már előző hétvégén meggyújtottuk az adventi koszorún az első gyertyát, és ma is gyújtunk egyet, azért a biztonság érdekében fontos néhány dolgot tudni ezzel kapcsolatban. Ilyen például az, hogy a koszorút mindig fém tálcára tegyük – ha eddig ez esetleg nem így volt, akkor pótoljuk –, és arra is figyeljünk, hogy ne legyen a környékén olyan gyúlékony anyag, amire a tűz átterjedhet – például szalvéta, terítő –, és persze soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő gyertyát.

Ablak közelében is veszélyes elhelyezni a koszorút, mert, ha a függöny meggyullad, akkor sajnos ezt követően pillanatok alatt kialakul a lakástűz. Ha tíz percen belül nem sikerül megakadályozni a tűz terjedését, akkor ott a továbbiakban megmentett értékről már nem nagyon lehet beszélni. Ezért fontos mindig a gyors reagálás: oltani, riasztani, menekülni– hívta fel a figyelmet a vezérőrnagy.

Veszélyforrás az elektromos dísz is
– Sokan úgy vélik, hogy a nyílt láng okozza a legtöbb lakástüzet, azonban érdemes tudni, hogy döntő többségben az elektromos zárlat – ez kialakulhat készülékhiba vagy túlmelegedés miatt – felelős ezekért az esetekért.

Éppen ezért az elektromos díszeknél is figyelünk arra, hogy milyen minőségűek, mert azok, amelyek nem felelnek meg az európai érintésvédelmi szabályoknak, lehet, hogy szépek, de nem biztonságosak, és többnyire hamar tönkre is mennek.

Jobb, ha olyan szaküzletből vásároljuk meg ezeket, ahol kapunk hozzájuk jótállást, magyar nyelvű tájékoztatót, így legalább műszaki oldalról kisebb a meghibásodás esélye – mondta Dobson Tibor.

Fokozottan figyeljünk a gyerekekre
– Ne feledjük, hogy a gyermekek különösen szeretik az ünnepi fényeket, és amikor a szülők elmennek otthonról, felkutatják a gyufát, és persze, hogy megpróbálják meggyújtani a gyertyát vagy a csillagszórót. De ezért nem a gyerekek hibásak, hanem mi, felnőttek, hiszen éppen úgy el kell zárni előlük a gyufát, öngyújtót, mint a gyógyszereket. A tűzzel való játék ugyanis nem egyszer tragédiával végződik, mert a gyermek nem menekül a veszély elől, hanem elbújik az ágy alá, vagy a szekrénybe. Ilyenkor nagyon sok múlik azon, milyen gyorsan érkeznek meg a tűzoltók, és mennyi idő alatt találják meg a gyermeket – hangsúlyozta a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke.

Változtassunk a szokásainkon
Hajdu Márton, a füstmentes.hu szóvivője szerint az adventi időszak tökéletes alkalom arra, hogy változtassunk a szokásainkon, keressük meg azokat a lehetőségeket, amelyekkel ki lehet váltani egy-egy veszélyesebb technológiát.

Például az adventi koszorúkra visszatérve, tudom, hogy nagyon sokan szeretik, ha valódi gyertya ég az asztalon, viszont mivel ennek nagyon sok veszélye van, ezért használhatunk helyette például elemes led mécsest
javasolta a szakember.

Sok életet elvesz a füst is A Magyar Tűzoltó Szövetség tájékoztatása alapján januártól szeptemberig 5600 lakás gyulladt ki, és több mint 440 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett, az említett időszakban sajnos 58-an életüket is vesztették. A tűzesetek nagy számban konyhákban, hálószobákban és nappalikban keletkeztek. Ezek a terek az otthonunk biztonságosnak hitt helyiségei, ezért kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk az égés és a füst okozta ártalmakkal.

Forrás

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap