Gulyás Gergely nagy bejelentése az országnak, erre még nem volt példa!

Gulyás Gergely nagy bejelentése az országnak, erre még nem volt példa!


A kormányülésen a költségvetés volt a téma, de az Erasmus ösztöndíjak is szóba kerültek.

Ami az Erasmus ügyben történik, az elfogadhatatlan és tűrhetetlen. Hosszan lehetne sorolni az egyetemeket, ahol politikusok ülnek a kuratóriumokban, mindenhol Európában. Mikor Brüsszellel megállapodtunk, ennek megfelelően módosítottuk az üösszeférhetetlenségi szabályokat. Ennek jóváhagyását is megkaptuk, az összeférhetetlenségi szabályok kapcsán.

Navracsics Tibor egyeztetni fog az ügyben. A kormány az Erasmus program költségeit kifizeti. Miután az ösztöndíjakat, az ideieket aláírták, ezt semmilyen uniós döntés nem írhatja felül. A jövőévi ösztöndíjakról van szó, Magyarország ennek költségeit megelőlegezi. Ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, a kormány az európai Bírósághoz fordul.

Gulyás Gergely ezek után statisztikákat sorolt fel, melyek a magyar felsőokatatás sikerességét voltak hivatottak bemutatni, illetve, hogy a hallgatók tudományos teljesítménye nőtt. publikációk száma, felvételt nyertek száma, illetve, közölte, hogy 40 ezer külföldi hallgató is jár Magyarországon a felsőoktatási intézményekbe.

Gulyás szerint a tanszabadság garantált Magyarországon biztosított, ráadásul az összeférhetetlenségi szabályokat is úgy változtatta meg a kormány, ahogy a bizottság kérte. A bizottság most sem adta okát, hogy miért teszi amit tesz, s amikor megtette, annak a kormány megfelelt.

A bizottság elismerte az EP-nek küldött levelében, hogy Magyarország teljesítette az oktatás kapcsán a feltételeket. Magyarország hajlandó lennearra, hogy aktív politikusok ne vállalhassanak szerepeket egyetemek kuratóriumaiban, de nem kért ilyet a bizottság. Egy szűkítettebb körre mondtak ki összeférhetetlenséget, ezt Magyarország teljesítette is – derült ki később egy kérdésre adott válaszból.

Költségvetés:

A kormány a költségvetés módosításáról is tárgyalt, jövőhéten benyújtják a parlamentnek, márciusban tárgyalhatják is. 2022-ben sikerült csökkenteni a költségvetés hiányát jelentősen, ami jól mutatja, hogy a jobboldali kormány nem választási költségvetéseket fogad el. Az államadósságot is sikerült mérsékelni. 2022 első 10 hónapjának reálbér adatai szerint a jelentős infláció ellenére 4,3 százlékkal nőttek a reálkeresetek – sorolta Gulyás az ellen szólva, hogy a “dollárbaoldal”, ahogy ő fogalmazott, rengeteg negatívumot mondott korábban a tervezett költségvetési módosításra. Európa-szerte nő a munkanélküliség, nálunk nem, ráadásul december óta a forint árfolyamát is sikerült stabilizálni.

A fókusz a rezsivédelmen van a módosított költségvetésben is. Sok gazdasági veszéllyel szembesülő környezetben kell ezt 2023-ban fenntartani, a cél, hogy a nyugdíjak és reálbérek is növekedjenek – ismertette Gulyás Gergely. A rezsicsökkentett energiaárakat is fenn lehet tartani, ha minden jól megy. A költségvetés módosítása 2023-ra 1,5 százalékos növekedéssel szolgál és jelentpsen csökkentik az államadósságot és a költségvetési hiányt is.

Nem csökkentik a családtámogatások forrásait, a támogatások köre bővül a 30 év alatt gyermeket vállaló nők szja mentességével. A költségvetés a nyugdíjemelést és a 13. havi nyugdíj fedezetét is.

Kérdésekre adott válaszok: Látnak esélyt az európai poarlament átalakítására most, hogy súlyos korrupciós botrányokra derült fény? Válasz: a részsiker is siker, itt a lehetőség, hogy az EP a magyar vagyonnyilatkozati rendszerhez igazítsa a sajátját, megnézzük, lesz-e ott táptalaja ennek. AZ EP akkor tud meghatározó intézményi szereplő maradni, ha a korrupciós ügyekre választ ad és levonja a tanulságokat. Az a vagyonnyilatkozati rendszer nem megfelelő, amely mellett ilyen korrupciós ügyek lehetségesek, mint most az EP-ben.

A jászberényi időközi álasztáson vélhetően amerikai pénzből is kampányolhatnak az ellenzékiek, át kell gondolni a szabályokat? Válasz: a magyar kampányfinanszírozási szabályok jók, mert kampányban párt nem használhat külföldről kapott pénzt. Illúzió, hogy nem lesznek később kérései annak, aki a pénzt adta. Hálistennek a magyar állampolgárok kellően bölcsek ahhoz, hogy nem adtak bizalmat a választásokon a baloldalnak.

Szorosabb lesz a magyar-izraeli hadiipari együttműködés? Válasz: Komoly haderőfejlesztési terveket fogadtunk el, bár korábban a baloldal ezen is gúnyolódott, érdekes, hogy mióta háború van a szomszédban, azóta nem. Tehát van haderőfejlesztés, ennek része lehet az izraeli együttműködés is.

Az ENSZ-ben Magyarország izrael mellett szavaz? Válasz: igazságtalan határozatok ellen bármely ország esetében fellépünk.

Mi a véleménye, hogy több ellenzéki önkormányzat is nemet mondott a kormányzati rezsitámogatásra? Válasz: A DK-n belüli ellentétekről nem tudok véleményt mondani, Niedermüller Péter pédául eljött az egyeztetésre és önkormányzata kapott is többszámilliót. Aki nem ér rá fél órára eljönni egyeztetni az illetékes kormnybiztoshoz, nem szolgáltat adatot, az nyilván nem igényli a támogatást. akik eljöttek, azt mondták, korrekt döntések születtek. Az Unian ukrán hírügynökség szerint Németországnak át kéne adni a aLeopard 2-es harckocsikat, amiket Magyarország számára készítenek. Érkezett ilyen megkeresés? Válasz: A magyar álláspont mindig világos volt: Magyarországnak van egy speciális geopolitikai helyzete, csak Kárpátalján keresztül tudnánk fegyvereket szállítani, ahol több százezer magyar él – egy részük eljött onnan, de a háború után visszamennének – ezért az ő védelmük érdekében ezt nem tesszük meg. A fegyverszállítások a világháború kockázatával járnak, erre mindig felhívjuk a figyelmet, ez minden országnak szuverén joga, hogy eldöntsék, hogy támogatják-e fegyverekkel Ukrajnát és ennek még a morális oldalát sem lehet megkérdőjelezni, hisz Ukrajna amegtámadott fél.

Mi a véleménye a pedagógusok január 23-tól tervezett új sztrájkjáról? Válasz: A pedagógusoktól azt kértük, hogy tartsák be a szabályokat. Elismerjük, hogy a tnaári béreket növelni kell, reméljük, hogy ha megérkeznek az uniós pénzek, január 1-ig visszamenőleg ki tudjuk ezt fizetni. Az sem kérdéses, hogy a következő generáció felépítése nagymértékben függ a tanároktól, ezért azon dolgozunk, hogy a feladathoz méltó fizetést kapjanak.

Mikor lesz meg a nemzeti konzultáció ereménye? Válasz, Sznetkirályi Alexandrától: Még a hét második felében várhatóan ismertetik a nemzeti konzultáció eremdényeit.

Lesz még folytatása az önkormányzatokkal való tárgyalásoknak a rezsitámogatásokról? Válasz: Azt mondtuk, ez az első kör, minden attól függ, hogy mi történik év közben. A gázárak most csökkentek, az sokat segítene, fogyeljük az eseményeket és ha kell, újra tárgyalunk az önkormányzatokkal. Az ország teljesítményének határait a költségvetés világosan tartalmazza, de szeretnénk segíteni. A távhő kapcsán is segítséget fogunk nyújtani. a fővárosi és amegyeio önkormáényzatok ebből ak örből most kimaradtak, de velük is fogunk tárgyalni majd – mondta Gulyás Gergely.

Rossz helyzetben vannak a fürdők, velük mi lesz? Válasz: som fürdő bezárt, tárgyalni fogunk velük a jövőben, hogy jövőre ez ne történhessen meg.

Mi a helyzet a napelemes pályázatok kifizetésével? Válasz: A napelemes pályázatoknál nem tudok semmilyen jó hírt mondani a múltat illetően, csak a jövőre bvonatkozóan: cél, hogy most 1,2 milliárd forintot fizessünk ki, január végéig. A beérkezett 7 milliárd forintnál több igény egy részét igy elégíthetjük ki. Lényegesen lassabb volt az adminisztráció mint vártuk, ezért elnézést is kérek, azon vagyunk, hogy beinduljanak a kifizetések – mondta Gulyás Gergely.

Forrás

AKTUÁLIS