Háromszor akkora béremelés jöhet a következő szférában, mint korábban tervezték

Háromszor akkora béremelés jöhet a következő szférában, mint korábban tervezték


15-16 százalékos béremelésre számíthatnak többek közt a MÁV, a Volán és a Magyar Posta dolgozói.

A napi.hu értesülései szerint az idei évre tervezett 5 százalék helyett jóval magasabb béremelés jöhet az állami közszolgáltató cégeknél, MÁV-nál, a Volánnál, a Magyar Postánál és az állami közműveknél.

Az egyeztetések ezen a héten indulnak. A portál szerint átlagosan 15-16 százalékkal emelkedhet 2023-tól az érvényben lévő bérmegállapodás alapján tervezett 5 százalék helyett.

A vártnál lényegesen magasabb béremelés várhatóan már a januári fizetések is tartalmazzák. Mint írják, ai infláció gyakorlatilag reálértéken három év bruttó béremelését nullázta le, ezért a napirendre tűzött korrekció nélkül jelentősen visszaesne a dolgozók bérének vásárlóereje.

A MÁV-nál és a Volánnál nem jelentős a minimálbér és a garantált bérminimum összegéért dolgozók száma, viszont a postánál a munkavállalók nagy része a bérminimum emelése miatt 14 százalékkal magasabb alapbért kap januártól, ami bérfeszültséget okoz. Konkrét ígéretek még nem hangoztak el a várhatóan 15 és 17 százalék közötti béremeléssel kapcsolatban, de az érdekképviseletek ekkora mértéket tartanak reálisnak a minimálbérek emelése, az idei évre várt átlagbér-növekedés és a fővárosi cégeknél kötött alkuk alapján. A szakszervezetek szerint mindkét fél nyitott a bérek rendezésére.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap