Fontos bejelentést tett a kormány, ez minden nyugdíjast érint

Fontos bejelentést tett a kormány, ez minden nyugdíjast érint


Azok, akik postai úton kérik a februári és emelt 13. havi nyugdíjat, valamint más nyugdíjszerű ellátásokat, három nappal hamarabb kaphatják meg azokat.

Azok, akiknek a bankszámlájukra kerül a járandóság, azokhoz február 10-én, pénteken érkezik az utalás. Az összes ellátás 2,4 millió állampolgárt érint, és a februári járandóságok összege meghaladja a 935 milliárd forintot – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Tállai András, az államtitkár kiemelte, hogy a magyar kormány intézkedései jótékony hatást gyakoroltak a nyugdíjasokra, hiszen 2010 óta a nyugdíjak 92 százalékkal nőttek, az átlagnyugdíj pedig 97 000 forintról 208 200 forintra nőtt 2023-ban. Az éves nyugdíjemelés az inflációhoz igazodik, amit a kormány jelenleg is biztosít, függetlenül az infláció okozta szankcióktól. Az átlagnyugdíj emelése miatt az idősek most 416 000 forintot kapnak.

Az államtitkár emlékeztetett a baloldal által elvett 13. havi nyugdíj visszaépítésére, amit a kormány 2020-ban döntött el. A 13. havi juttatás most már minden év februárjában megkapják a jogosultak, beleértve a rokkantsági ellátás, fogyatékossági támogatást stb. Tavaly 370 milliárd forint értékű 13. havi nyugdíjat vagy ellátást kaptak a nyugdíjban részesülők, idén pedig mindenki, aki 2023 előtt nyugdíjba vagy ellátásba került.

A 13. havi ellátás a külföldön élő jogosultak esetében is folyósítva lesz, a havi ellátással együtt egy tételként kerülnek utalásra. A februári ellátások, nyugdíjak és a 13. havi juttatás összege 935 milliárd forintot tesz ki, amit hamarosan kiutalnak.

Tállai András hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a nyugdíjasokat biztosítja még a brüsszeli szankciók okozta válság idején is, a költségvetés biztosítja a juttatásokat a szankciók és háborús helyzet ellenére is.

Forrás

AKTUÁLIS