FRISS!!!! Nem sokkal ezelőtt még a tegnapinál is erősebb földrengés rázta meg Romániát! EZT már Magyarországon is érezték - ÍME a részletek:

FRISS!!!! Nem sokkal ezelőtt még a tegnapinál is erősebb földrengés rázta meg Romániát! EZT már Magyarországon is érezték - ÍME a részletek:


Ma újabb, a hétfő délutáninál is erősebb földrengés rázta meg Romániát. Ezúttal Richter-skála szerinti 5,7-es erősségű földmozgást az olténiai Gorj megyében észlelték, de jutott belőle magyar területre is: Békéscsabán és Kecskeméten is észlelték a hullámokat.

– A Romániai Földfizikai Intézet jelentése szerint a hétfői esethez hasonlóan az olténiai Gorj megyében, 40 kilométer mélyen következett be a földmozgás, amely ezúttal Richter-skála szerinti 5,7-es erősségű volt. A rengést Kolozs, Maros, Szilágy és Bihar megyében is érezni lehetett – közölte a Maszol.ro.

A közösségi oldalakon megjelenő reakciók alapján a rengést Marosvásárhelyen, Déván, Temesváron és Bukarestben is érezni lehetett.

A földtani intézet tájékoztatása szerint két utórengés is követte a földmozgást, 15 óra 26 perckor egy 3,5-ös erősségű, 15 óra 29 perckor egy 3,4-es erősségű utórengés is volt. Előbbi 5 kilométer mélységben, utóbbi 10 kilométer mélységben történt.

Târgu Jiu polgármestere, Marcel Romanescu azt nyilatkozta a Digi24-nek, hogy a központban több épületen is keletkezett kár, több helyen lehulltak a cserepek – idézte a transtelex.hu.

Magyar oldalon is érezhető volt a mozgás, Békéscsabán kedden kora délután megmozdultak a csillárok és a szobanövények, amit leginkább a magasabb épületekben lehetett érezni – írta a Csaba Tv közösségi oldalán

A magyar közösségi oldalakon kedd délután több bejegyzés is arról számolt be, hogy a csillárok – főleg az emeleti lakásokban – jelentősen kilengtek, a tárgyak elmozdultak.

Földrengés volt az előbb Békéscsabán, a csillárom is mozgott, meg a gitárjaim a falon
– írta az egyik rémült lakó.

Mint hétfőn hirt adtunk, a Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földmozgás volt, szintén Gorj megyében, 13,2 km-es mélységben. Akkor a rengést Kolozsváron, Târgu Jiuban, Craiován, Temesváron és Nagyszebenben is érezni lehetett, de Szerbiából és Bulgáriából is észlelték a jelenséget, kárjelentésről viszont nem érkeztek hírek.

Szakértők szerint a térségben időről időre előfordulnak 4-es és 5-ös erősségű rengések. Vizsgálataik szerint az ország délnyugati részén bekövetkező földmozgások inkább az olaszországi (és a környező térségben lévő) tektonikus rendszerekkel hozhatók összefüggésbe.

Forrás

AKTUÁLIS