ITT az ÍTÉLETIDŐ! Akár 90km/h-s szélre és havazásra kell készülnie annak, aki EZEKEN a területeken él - Zárjon be mindent

ITT az ÍTÉLETIDŐ! Akár 90km/h-s szélre és havazásra kell készülnie annak, aki EZEKEN a területeken él - Zárjon be mindent


SZÉL, SZOMBATON ERŐSEN VIHAROS SZÉL

Pénteken késő délután, illetve este az északnyugatira forduló szelet főként az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és esetleg a középső országrészben viharos lökések kísérhetik (ált. 60-80 km/h), de az északnyugati határvidék közelében, illetve a Dunántúli-középhegység, Börzsöny magasabban fekvő részein >80 km/h-s lökés sem kizárt. A késő esti órákban kissé veszít erejéből a légmozgás.

Szombaton a hajnali, reggeli óráktól kezdve ismét viharossá, erősen viharossá fokozódik az északnyugati szél. Az országban nagy területen lehet 70 km/h fölötti széllökés, míg a Dunántúlon és Borsod, illetve Szabolcs térségében általában >80-90 km/h-s, Bakonyban és a Balaton térségében akár >100-110 km/h-s lökések is várhatóak. Az időjárási helyzetre tekintettel akár a piros színű veszélyjelzés is kiadásra kerülhet.

HAVAZÁS

A kelet felé haladó csapadékzónából a legtöbb helyen eleinte még havazás, majd egyre inkább havas eső, eső várható. A keleti, északkeleti határ közelében és az Északi-középhegységben maradhat végig havazás a fő csapadékforma. Átmenetileg lepel-3 cm-es hóréteg alakulhat ki, azonban a Dunakanyar, a Budai-hegység és az Északi-középhegység magasabban fekvő részein, illetve az északkeleti tájakon 5 cm körüli, esetleg azt meghaladó vastagságú hótakaró kialakulására is esély nyílik. Az enyhülés hatására (az északkeleti tájak és a magasabb csúcsok kivételével) gyorsan el is olvad a hótakaró.

Megjegyzés: Pénteken késő délután, este az északi országrészben graupel (hódara) záporok várhatóak, nem kizárt, hogy egy-egy gócban az ég is bedörren. Szombaton a hajnali órákban az északkeleti tájakon átmeneti jelleggel gyenge ónos eső kis eséllyel előfordulhat. A hóval borított tájakon, a hóréteg állapotától függően hófúvás is lehetséges.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap