ITT a kormány szombati rendkívüli bejelentése!

ITT a kormány szombati rendkívüli bejelentése!


„Mit, miért tesz a kormány?” címmel tart Kormányinfót szombat délután egy órakor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy foglalkoztak a háború kérdésével, gazdasági ügyekkel és gyermekvédelemmel is a kormányülésen. A tizedik szankciós csomagot ma fogadja el a Tanács, a háború pedig egy éve tart, a kormány azt látja, hogy Európa sodródik a háború felé, Magyarországra is egyre nagyobb nyomás nehezedik. A kormány álláspontja, hogy a magyar érdek továbbra is változatlan: kimaradni a háborúból.

Gulyás Gergely leszögezte, nem változik a magyar álláspont, nem szállítunk fegyvereket és mielőbbi tűzszünetet, béketárgyalásokat sürgetnek. Az az álláspontjuk sem változott, hogy a háborúért a felelősség Oroszországot terheli. A kormány Ukrajnát segíti anyagilag és humanitárius eszközökkel is. Továbbra is menekültnek tartják azt, aki az első biztonságos országban keres menedéket, ezért fogadják Ukrajnából a menekülteket, gondoskodnak róluk és megkapják a szükséges ellátást.

A háború további menetével kapcsolatban ismert az álláspontjuk, meggyőződésük, hogy csak vesztesek lesznek, senki nem tud nyerni, és felfoghatatlan a pusztítás. Azt is látják, hogy a világban több józan hang van, Novák Katalin az Egyesült Államok elnökével találkozott másik nyolc államfővel együtt, a kínaiak is nyilvánosságra hoztak egy béketervet, ami lehetséges alap a tárgyalásokhoz. Ha NATO-tagországok vesznek részt a háborúban, az a harmadik világháború kitörésével fenyeget, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a háború ne eszkalálódjon.

Gulyás Gergely a gazdasági helyzetről elmondta, jó hírei vannak: 4,7 millióan dolgoznak, 46 ezerrel többen, mint 1 évvel ezelőtt, ez a magyar gazdaság erejét mutatja, miközben emelkedtek az energiaárak. Drámai a szankciók hatása az árakra. A családokat és a nyugdíjasokat továbbra is védik a rezsicsökkentéssel, támogatásokkal ösztönzik a beruházásokat.

A költségvetési egyensúlyt fent kell tartani, a választási évben hiányt csökkentettek, idén is cél, hogy a 3,9 százalékos hiánycélt betartsák, ehhez szükség van extra bevételekre, vagyis az extraprofitadót fenntartják. A kormány azonban készen áll arra, hogy tárgyaljon az érintett nagy cégekkel a befizetés módjáról.

További szigorítás jön a gyermekvédelemben

Gulyás Gergely a gyermekvédelmi ügyekről elmondta, egy konkrét eset volt, ami ismét a figyelem középpontjába állította ezt a kérdést, a miniszter szerint nem maradhat következmények nélkül egy ilyen eset sem. Orbán Viktor találkozott Pintér Sándorral, Gulyás Gergely elárulta: a tankerület korábbi vezetője kapott bejelentést az ügyben szereplő férfival kapcsolatban egy fesztivállal összefüggésben.

A miniszter kitért arra is, a növekedés évről évre folyamatos a hasonló bűncselekmények számában. Úgy gondolják, hogy a gyermekvédelem az egyik legfontosabb kérdés. Gulyás Gergely kiemelte, hogy példátlanul sokan támogatták az ügyet a népszavazáson.

A hatóságokat a belügyminiszter utasította, hogy minden ilyen esetben gyors, alapos vizsgálatot folytassanak. A további szigorítás a kormánypárti frakciók feladata.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap