Kijött a riasztás! Aki teheti, NE induljon útnak a hétvégén! Brutális idő csap le ránk néhány órán belül - ÍME a részletek:

Kijött a riasztás! Aki teheti, NE induljon útnak a hétvégén! Brutális idő csap le ránk néhány órán belül - ÍME a részletek:


A viharos széllökések miatt fakidőlések, ágleszakadások nehezíthetik a közlekedést. Szombatra az egész országra figyelmeztetést adtak ki ki, több megyére narancssárgát (másodfokút).

A Magyar Közút arra figyelmeztet, hogy szombaton gyakorlatilag az egész ország területén viharos, minimum 70 km/órás (több helyen 90 km/órás) széllökésekre számíthatnak a közlekedők. Azt kérik, csak akkor induljanak el az autósok a következő napokban, ha nem tudják elhalasztani utazásukat. Mint írták, az elmúlt napok, hetek csapadékosabb időjárása miatt a legtöbb térségben felázott a talaj, ezért a viharos szél bárhol, bármilyen nagyságú, életkorú és teljes ép, egészséges fákat is kidönthet, ágakat szakíthat le.

Azt tanácsolják, hogy autósok a következő napokban

- ne parkoljanak fa alá,
- utazásukat időzítsék úgy, hogy lehetőség szerint a viharos széllökések idején ne legyenek az utakon,
- az utazás előtt tájékozódjanak az út- és látási viszonyokról a www.utinform.hu oldalon.

Pénteken és szombaton nemcsak viharos szél, hanem a magasabban fekvő területeken, illetve északon, északkeleten az újabb havazás miatt még indokoltabb a fokozott óvatosság. A havazással érintett területeken folyamatosan végzik a megelőző síkosságmentesítési, majd a hóeltakarítási munkákat, míg az esetleges fakidőlések és ágleszakadások esetén a társhatóságokkal közösen dolgoznak majd a közútkezelő szakemberei a havaria helyzetek felszámolásán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra az ország egész területére figyelmeztetést adott az erős széllökések veszélye miatt. A veszélyjelzés narancssárga (másodfokú) a Dunántúlon és két északkeleti megyében.


Veszélyjelzésükben azt írták, pénteken késő délután, este az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és esetleg a középső országrészben lehet viharos széllökés (60-80 km/órás), az északnyugati határvidéknél, a Dunántúli-középhegység, Börzsöny magasabban fekvő részein pedig ennél erősebb sem kizárt. Késő este kissé veszít erejéből a légmozgás.

Szombaton a hajnali, reggeli óráktól kezdve ismét viharossá, erősen viharossá fokozódik az északnyugati szél. Nagy területen lehet 70 km/óra fölötti széllökés, míg a Dunántúlon és Borsod, illetve Szabolcs térségében általában 80-90 km/órás, a Bakonyban és a Balaton térségében akár 100-110 km/órás lökések is várhatóak. Az időjárási helyzetre tekintettel akár a piros színű veszélyjelzést is kiadhatnak.

Pénteken késő délután, este az északi országrészben hódara-záporok várhatóak, nem kizárt, hogy egy-egy gócban az ég is megdörren. Szombaton hajnalban az északkeleti tájakon átmeneti jelleggel gyenge ónos eső is előfordulhat. A hóval borított tájakon, a hóréteg állapotától függően hófúvás is lehetséges. A kelet felé haladó csapadékzónából a legtöbb helyen eleinte még havazás, majd egyre inkább havas eső, eső várható. A keleti, északkeleti határ közelében és az Északi-középhegységben maradhat végig a havazás. Átmenetileg lepel (3 centis hóréteg alakulhat ki), de a Dunakanyar, a Budai-hegység és az Északi-középhegység magasabban fekvő részein, illetve az északkeleti tájakon 5 centis, esetleg azt meghaladó vastagságú hótakaró kialakulására is van esély.

Forrás

AKTUÁLIS