Most jött! Rengeteg magyar családon segíthetnek - Hatalmas bejelentést tett a Mol nem sokkal ezelőtt!

Most jött! Rengeteg magyar családon segíthetnek - Hatalmas bejelentést tett a Mol nem sokkal ezelőtt!


Három sikeres sekélygázfúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a Mol az elmúlt két hónapban, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon; a három új kút akár 20 ezer átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni néhány évig - adott ki tájékoztatást a vállalat hétfőn.

A Mol 2019-ben indította el a sekélygázprogramot: új technológiával a földfelszínhez közelebb eső, jellemzően kis méretű mezőket célozzák meg. Az elmúlt években 18 fúrásból 16 hozott sikert, a vállalat évi 1,4 milliárd köbméteres magyarországi gáztermelésének jelenleg nagyjából 5 százalékát adja a sekélygáz.

Az új találatokat a modern szeizmikus mérések speciális kiértékelése tette lehetővé, amelynek segítségével pontosabb képet kapnak a kutatási szakemberek arról, hogy hol van nagy eséllyel gáz a föld mélyén. A fúrásokkal megcélzott gáztelepek a szokványosnál sekélyebb mélységben, általában 1500-2000 méter közelében találhatóak, a program innen kapta a nevét - ismertették.

A magyarországi gázvezeték-infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a megtalált telepeket nagyon rövid idő, átlagosan 5-6 hónap alatt termelésbe állítsák. Az eddig termelésbe állított sekélygázkutak körülbelül 30-40 ezer átlagos családi ház földgázigényét tudják biztosítani, ez a szám az új kutak termelésbe állításával hamarosan eléri az 50 ezret.

"A három új kút akár napi 750 hordóegyenértékkel járulhat hozzá a Mol napi mintegy 32 ezer hordóegyenértékes magyarországi gáz- és olajtermelésének szinten tartásához, ez évente körülbelül 44 millió köbmétert gázt jelent. A kelet-magyarországi sekélygáz-kutak nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kimerülőben levő mezők termelésének természetes csökkenését ellensúlyozni tudják" - fejtette ki a közleményben a Mol Magyarország kutatás-termelési igazgatója.

Homonnay Ádám hozzátette, a programban az egyik legnagyobb lehetőség, hogy más kutatási projektekhez viszonyítva alacsony kockázattal, jól tervezhetően, jó megbízhatósággal járulhat hozzá a hazai szénhidrogén-termelés csökkenésének mérsékléséhez.

Forrás