Nagy a baj! Kiadták a piros riasztást! Helyenként már 120km/h-s lökéseket mérnek, de ez még nem minden - EZ vár ránk a mai nap folyamán:

Nagy a baj! Kiadták a piros riasztást! Helyenként már 120km/h-s lökéseket mérnek, de ez még nem minden - EZ vár ránk a mai nap folyamán:


Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint helyenként akár száz kilométer per órás széllökésekkel tombolhat az időjárás.

Piros riasztás van érvényben több vármegyén is: mivel a talaj nagyon nedves, az erős, helyenként akár száz kilométer per órás szél nemcsak faágakat törhet le, hanem teljesen egészséges fákat is kidönthet - közölték.

Aki csak teheti, maradjon otthon, aki autóba kényszerül előtte mindenképpen tájékozódjon, mert lezárások is lehetnek balesetek, kidőlt fák miatt.

Aki teheti, az autójával épületektől, villanyvezetékektől, reklámtábláktól, fáktól távol parkoljon.

Akit gyalogosan ér el a vihar, keressen védett helyet egy épületben, aluljáróban. Távol haladjon a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést - figyelmeztettek.

Az ilyen erős szél kárt tehet az épületekben is. Ha valahol a szél, vagy egy szél miatt kidőlt fa komoly károkat okoz az épületben, hívják a 112-es segélyhívó számot. Az erős szélben kidőlő fák esetenként elektromos vezetékeket szakítanak el, ezért ilyenkor áramkimaradásra is fel kell készülni. Ha bárki sérült közművet, elszakadt elektromos vezetéket, bajba jutott embert, vagy állatot lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Az erős szél miatt megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Megfordulhat a kéményben az áramlás, mert a szél visszafújja a füstgázt a kéménybe, ami miatt a nyílt égésterű fűtőeszközöknél szén-monoxid keletkezhet. Fontos a figyelmeztető tünetekre figyelni - írta az MTI.Forrás

AKTUÁLIS