Orbán Viktor szombati rendkívüli bejelentése! Ezt vezeti be a kormány:

Orbán Viktor szombati rendkívüli bejelentése! Ezt vezeti be a kormány:


Jön a vármegyei és országbérlet: vonat és Volánbusz havi 9450 és 18 900 forintért

A miniszterelnöki évértékelő beszédben elhangzott egyik legkonkrétabb ígéret a vármegyei tömegközlekedési bérletek és az úgynevezett országbérlet bevezetése. Orbán Viktor azt mondta, a két új bérletet május elsejétől fogják bevezetni.

Az új bérletekről a kormányfő nem sokat mondott, a részletszabályok még nem ismertek. Lapunkhoz eljutott azonban néhány információ arról, hogy várhatóan milyen konstrukcióban vezetik be a két új bérlettípust.

A két új bérlettel a MÁV és a Volánbusz helyközi járatain lehet majd utazni, a vármegyeivel nyilvánvalóan megyén belül, az országossal vélhetően az egész országban.

Az kiderült a bejelentésből, vármegyei bérlet minden megyében ugyanannyiba fog kerülni, és 50 forinttal olcsóbb lesz, mint a havi BKK-bérlet, azaz 9450 forintba kerül majd. Az országbérlet havi ára 18 900 forint lesz.

Úgy tudjuk, hogy egyik bérlet sem lesz érvényes az IC-kre és a helyjegyköteles gyorsvonatokra sem – legalábbis ezek a jelenlegi elképzelés. Ha ez valóban így lesz, akkor az országbérlet koncepciója kísértetiesen emlékeztet a németeknél szintén tavasszal érkező 49 eurós országbérletre. Ha átváltjuk ezt a 49 eurót, azt kapjuk, hogy

a németek lényegében ugyanolyan áron kapnak havi bérletet a nagyjából 33 400 kilométeres vasúti pályára (plusz buszok, plusz városi tömegközlekedés), mint mi a nagyjából 8000 kilométeres vasúti pályára (plusz buszok, mínusz városi tömegközlekedés).

Azt már csak mellékesen említjük, hogy a német bérlet az ottani 2021-es átlagfizetés 2,2 százaléka lesz (2045 euró), míg nálunk a 2021-es euróban kifejezett átlagfizetésnek (1255,25 euró) csaknem 4 százalékába kerül majd az új országbérlet, ha a miniszterelnök által bejelentett áron vezetik be.

Bár még nem tudni pontosan a részletszabályokat, valószínűleg ha valaki az egyik megyeközpontból a másik megyeközpontba jár, akkor a megyei autópálya-matricához hasonlóan minden bizonnyal ilyen bérletből is kettőt kell vennie. Ami egyébként már pont annyiba kerül, mint az országbérlet.

A miniszterelnök erről nem beszélt, de úgy tudjuk, a városi tömegközlekedést sehol nem integrálják a bérletbe. Azaz jegyet vagy bérletet kell váltani, ha valaki a helyi közösségi közlekedési cég járatain folytatja az utazását. Példa: habár a Budapest-bérlet érvényes a városhatáron belüli MÁV- és Volánbusz-járatokra, a Pest vármegyei bérlet nem lesz érvényes a BKK-járatokra, ahogyan az országbérlet sem.

Információink szerint csak a helyközi bérletek árát egységesítik, a helyközi jegyekét nem.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap