Törvénymódosítás! Rendkívüli bejelentést tett Magyarország Kormánya pár perce! Brutális változás jön Magyarországon, aminek sokan nem örülnek majd!

Törvénymódosítás! Rendkívüli bejelentést tett Magyarország Kormánya pár perce! Brutális változás jön Magyarországon, aminek sokan nem örülnek majd!


Hét törvényt is módosított az országgyűlés, hogy teljesen átalakítsák a ma ismert egészségügyi rendszert. Ezekre a változásokra készülj fel!

Elfogadta az országgyűlés az egészségügyi törvények módosítását, ezzel gyakorlatilag az egész ellátórendszer működése átalakul. Mi változik még az egészségügyben? Összegyűjtöttük!

Változások az egészségügyben
A nemrég megszavazott hét törvénymódosítás értelmében többek között az önkormányzatoktól az államhoz kerül a védőnői rendszer, ahogyan a háziorvosi ellátás megszervezése is. Fokozatosan, de teljesen átalakul továbbá az ügyeleti rendszer: a jövőben a mentők szervezik majd meg az ügyeleti ellátást, a jelenleg kórházakban működő ápolási osztályok pedig átkerülnek a szociális ellátórendszerbe, ahol ezentúl szakápolási központok keretében gondoskodnak a betegekről – áll a módosítás szövegében.

Változás a háziorvosi ellátásban

Ha valahová hat hónapon át nem találnak háziorvost, akkor az Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartozó újonnan alakuló Nemzeti Praxiskezelő egy általa választott háziorvossal láttatja el az adott körzet lakosait. 2023. július 1-től a háziorvosi ügyelet délután négytől este tíz óráig a járásközpontban lesz, mindig azonos helyen. Kikerült az önkormányzatok kezéből a védőnői ellátás is, ami július 1-től az állam feladata lesz. Az önkormányzatoknak ehhez ingyen át kell adniuk a védőnői ellátásra szolgáló ingó és ingatlan vagyont.

Változások az ügyeleti rendszerben

Este tíztől reggel nyolcig az eddigi ügyeleti szolgáltatók helyett az Országos Mentőszolgálat irányítja majd a betegeket. Budapestet ez a változás nem érinti, ott továbbra is az önkormányzatok szervezik az ügyeleti rendszert.
Az ügyeleti ellátás átalakításának végdátuma 2024. február 29.

Változások a kórházakban

Innentől kezdve az nevezhető városi kórháznak, amelyik 0-24 órában alkalmas a betegfogadásra, vármegyei kórháznak pedig az, amelyik 0-24 órában sürgősségi ellátást biztosít.
A jövőben a látogatási időn túl is bent maradhat egy segítő személy a kórházban azon beteg mellett, aki önmagát nem tudja ellátni vagy haldoklik.
Azokat az ellátásokat, amikhez a legtöbb szakemberre van szükség, a megyei centrumokba koncentrálják.
2023. július 1-jétől 20%-kal csökkenthető az egészségügyben dolgozó orvosok és szakdolgozók fizetése, ha nem jó a teljesítményük.
A törvény fordított esetben 40%-os emelést is enged.
A kórházakban működő ápolási osztályok (elfekvő) megszűnnek. Ezek feladatát a jövőben a szociális ellátórendszer keretein belül működő szakápolási központok veszik majd át.
Abba a kórházba helyezhetők át az orvosok, ami maximum napi 2-3 órás tömegközlekedéssel (oda-vissza együtt) elérhető az otthonuktól.

Forrás

AKTUÁLIS