B kategóriás jogosítványod van? Jól figyelj, mert nagy változások jönnek, ami téged is érinteni fog!

B kategóriás jogosítványod van? Jól figyelj, mert nagy változások jönnek, ami téged is érinteni fog!


Ha neked is B kategóriás jogosítványod van, akkor jól figyelj, mert nagy változások léphetnek életbe a jövőben, ami minden autósra hatással lesz.

A Német Autóklub, az ADAC értesülése szerint az Európai Unió azon dolgozik, hogy lehetővé tegye, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők ne csak 3,5 tonnás, hanem ennél nagyobb, maximum 4,25 tonnás össztömegű gépjárműveket is vezethessenek.

Amennyiben minden a terv szerint megy, az irányelvet minden EU-tagállam könnyedén át tudja majd ültetni a saját nemzeti szabályozásába.

Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy ez nem oldaná meg a sofőrhiányt, szakértők szerint ugyanis jobb lenne, ha inkább lecsökkentenék 18 évre a kamionos, illetve a buszos jogosítvány (C+E, illetve D) megszerzésének alsó korhatárát.

Az Európai Bizottság mindemellett azt tervezi, hogy megteremti a lehetőséget a digitális jogosítvány bevezetésére. A cél, hogy egy olyan hivatalos dokumentummá alakuljon át, ami a jövőben akár egy alkalmazásban is tárolható.

Közúti ellenőrzés esetén pedig mindössze egy QR-kóddal lehetne leolvasni a legfontosabb információkat. Mindezzel kiválthatóvá válna a hagyományos műanyag alapú kártya, amelynek gyártására amúgy is kihatással van a globális csiphiány.

Az új direktíva változást hozna a sofőrképzés terén is. Egyfelől lehetővé tennék, hogy az elméleti, illetve a gyakorlati oktatás két különböző országban történjen; másfelől pedig lehetőséget biztosítanának a szimulátorok gépjármű-vezetői képzésben történő oktatására. Szintén új elem, hogy a balesetek számának csökkentése érdekében kötelező lenne részt venni egy frissítő képzésen a vezetői engedély megszerzése után egy évvel.

Az Európai Bizottság mindemellett azt szeretné elérni, hogy ha például egy EU-tagállamban bevonnak egy jogosítványt, akkor az a tiltás az EU valamennyi tagállamában érvényes legyen az adott vezetői engedéllyel kapcsolatban.

Amennyiben az EU-ban idén sikerül elfogadni a legújabb irányelvet a jogosítványokkal kapcsolatban, akkor sem biztos, hogy a változások még ebben az évben életbe lépnének.

Az új szabályozást azonban az EU-tagországoknak is át kellene ültetniük a saját nemzeti jogszabályaikba, így a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők csak jövőre, vagy az évtized közepén vezethetnének legfeljebb 4,25 tonna össztömegű járművet.

Az elképzelés egyébként nem új, tavaly már beszámoltunk róla, hogy a Német Szövetségi Áruszállítási, Logisztikai és Hulladékkezelési Szövetség (BGL) azt javasolta, hogy terjesszék ki a B kategóriás vezetői engedélyt a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművekre.

Az ő elképzelésük szerint személyautós jogsival akár 7,5, 10 vagy 12 tonnás össztömeggel rendelkező furgonokat is lehetett volna vezetni. Ennek megvalósulására azonban jelen pillanatban kicsi az esély.

Forrás