Döntött az Orbán-kormány, nagy változás jön a boltokban – Itt vannak a részletek!

Döntött az Orbán-kormány, nagy változás jön a boltokban – Itt vannak a részletek!


Döntött a kormány a rovarfehérjés ételekről. A rendelet két nap múlva lép hatályba.

Megjelent a Magyar Közlönyben az agrárminiszter rendelete, amelynek lényege, hogy módosítja az élelmiszerek jelölési szabályait, mert az Európai Bizottság a közelmúltban úgy döntött, a lisztbogár után a házi tücsök is forgalomba kerülhet élelmiszerként, élelmiszer-összetevőként. A mostani döntést Nagy István már korábban beharangozta, jelezte, az új élelmiszereken figyelmeztetni kell, ha rovart vagy annak lárváját tartalmazza – írj a 24.hu.

Ennek megfelelően az új rendelet szerint a jövőben a nem előrecsomagolt élelmiszeren is jól látható módon fel kell tüntetni, ha új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazza. Az új előírás az online rendelhető, illetve a boltban árult, előrecsomagolt élelmiszerekre is vonatkozik. A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell majd tüntetni a

Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!
szöveget.

A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni.

Az agrárminiszter rendelete két nap múlva lép hatályba. Fontos, hogy a rendelet csak az új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazó élelmiszerekre vonatkozik, a szigorítás nem érinti a bíbortetűs, pajzstetűs ételeket. Nagy István korábban ezt azzal indokolta, hogy a kármin és a kárminsav (E120), illetve a sellak (E904) régóta használt adalékanyagok az élelmiszeriparban.


Hatalmas európai rovarfarmok nyílnak

A rovarfehérje-gyártás az egyik legdinamikusabb iparág, ami nagyrészt szennyezésmenetesen próbálja megoldani az emberiség növekvő fehérjeigényét – számolt be nemrég a Telex.

Európa berobbant a rovarnagyhatalmak közé. Ma 10 ezer tonna az éves rovarfehérje-termelés, de 2030-ra már 500 ezer tonna lehet. A világ legnagyobb telepei Franciaországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban találhatók, de már Magyarországon is van egy ilyen cég, sőt, a Nébih-engedéllyel rendelkező Grinsect jelentős kockázati tőkét is kapott a bővülésre.

A Csongrád-Csanád megyében működő cég napi 200 kilogramm élő feketekatonalégy-lárva kapacitású, de a célja egy napi 6 tonna élőlárva-kapacitású automatizált üzem építése, amihez az Impact Venturestől (egy társadalmilag hasznos befektetésekbe fektető alaptól) kapott 570 millió forintos befektetést.

Ha megnézzük a cég termékeit, van rovarliszt, rovarolaj, pete, báb, de árulnak egész tenyésztő felszerelést is.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap