Egy pici falu és 2 millió orchidea - Ilyet még nem láttál

Egy pici falu és 2 millió orchidea - Ilyet még nem láttál


Dobronak egy kicsi, még ma is főleg magyarok lakta falu a szlovén határ túloldalán. Hogy nevét mégis messze földön, rengetegen ismerik, azt két dolognak köszönheti. Az egyik, hogy itt található Közép-Európa egyetlen orchidea farmja, a másik a falu határában elterülő a gyógyító energiákkal rendelkező erdő a Bakonaki-tó körül.

Ahogy a határnak ezen az oldalán Lenti és környéke, a túloldalon Dobrovnik és környéke rendelkezik nagyon pozitív, gyógyító energiákkal, erős földsugárzással, amit még az is érezhet, aki nem hisz benne. De maga a táj, a természet is gyönyörű.

Hol található? Szlovéniában, a Promurska történelmi régióban, Lendva mellett, a rédicsi határtól 12, a tornyiszentmiklósitól 25 km-re

Szlovénül Dobrovnik, magyarul Dobronak falucska lakóinak száma ezer körüli, itt még a 90-es években is a magyarok voltak többségben. A gyerekek szlovén-magyar két tanítási nyelvű iskolába járhatnak, ezért a környéken mindenki beszél magyarul. A falu központjában álló Szent Jakab plébániatemplomról a 14. századból maradtak fent írásos emlékek.

A települést Muraszombat felé elhagyva találjuk egy bekötő út végén a Bakonaki tavat, és körülötte az Energia Parkot. De energia ide, földsugárzás oda, itt mindenkit elvarázsol a nyugodt, nagy tó, a csobogó patak, a fák susogó lombja, a lombok között átsütő napsugár, a madárdal és a kellemes csend.

Az út mellett nagy parkoló áll rendelkezésre, de sajnos nem ingyenes, egész napra 2 - 2,5 Euro körül van a parkolási díj. Ez tartalmazza a park belépődíját is. De egyébként a park szabadon és ingyenesen látogatható.


Az "Ocean Orchids" Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása. A 4 hektáros üvegházban – amelyet geotermikus energiával saját termálkútjukból fűtenek – 160 féle Phalaenopsis orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra.

A melegvíz utáni kutatás meghozta az eredményt, a terület alatt forró termálvizet találtak, melyet a trópusi kert és az orchideák nevelő-csarnokainak fűtéséhez használnak. A kút a kis üvegpiramis alatt látható.

Az üvegházakat úgy építették, hogy az összes tető egy irányba lejt, az épületek mellett pedig egy nagy tóba gyűjtik az esővizet. Ezt természetesen a növények öntözéséhez használják fel. Olyan szerencsések voltak eddig, hogy egész évben kitartott az esővíz, és még csak egyszer, egy kifejezetten hosszú száraz, forró időszakban kellett csak pótolni más forrásból az öntözővizet.

Az orchideák nevelő-csarnokaiba nem léphetünk be, mert a növényekre veszélyes kórokozókat, fertőzéseket vihetnénk be a ruhánkon, cipőnkön, de bekukucskálni azért lehet pár helyen.

Az orchideák egy éves palántákként, két kis levélkével érkeznek holland vagy távolkeleti laboratóriumokból. (Az orchideák "nagyüzemben" történő szaporításának titkára csak nemrég jöttek rá a tudósok. Talán sokan emlékeznek, hogy régen csak egy-egy virágot lehetett kapni díszdobozban, kis tápoldatos fiolában, és nagyon drága volt. Most már egész növényt is vehetünk korlátlan mennyiségben. De a szaporításhoz még mindig laboratórium kell, amely igen költséges mulatság. Az Ocean Orchids-nak az évi 2 millió orchidea "előállítása" mellett még mindig nem éri meg saját laboratórium felállítása, ezért egy éves palántaként vásárolják a növénykéket.)


Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap