ITT van Orbán Viktor péntek reggeli bejelentése - ENNEK sokan nem fognak örülni

ITT van Orbán Viktor péntek reggeli bejelentése - ENNEK sokan nem fognak örülni


Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

Orbán Viktor miniszterelnök a háborúval kapcsolatban azt mondta, az egyre véresebb és brutálisabb. Nem érti, hogy amikor egyre több áldozatot szed az ukrán–orosz konfliktus, az uniós országok miért nem hallgatnak az ösztöneikre, miért nem veszik észre, hogy a béke felé kellene elmozdulni. A kormányfő sajnálattal látja, hogy a béke mellett álló országok száma egyáltalán nem növekedett, pedig a háború egyre véresebb. Az európai emberek a békét pártolják, de ez a vezetőkig még nem ért el. Európa többsége háborúpárti, és egyre durvább eszközöket bocsát az ukránok rendelkezésére – mondta a miniszterelnök.

– Mostanra közel vagyunk ahhoz, hogy az európai vezetők valamilyen formában békefenntartó csapatokat küldjenek a frontra – magyarázta Orbán.

– Ha ez így folytatódik, a világháborús veszély nem irodalmi túlzás – fogalmazott a miniszterelnök. A nyugati vezetőktől egyre többször hallani, hogy „ha a ez így megy tovább, megérkezhetünk a harmadik világháborúba”, ami Orbán szerint nem túlzás.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a kormány nem az ukránok érdeket tartja szem előtt, mivel a kérdés, hogy Magyarország hadseregét hogyan lehet ellátni lőszerekkel. A nyugatiak azt állítják, azért kell a háborút és Ukrajnát támogatni, mert ez helyes dolog, pedig nem az – magyarázta, hangsúlyozva: itt a világháború vagy világbéke kérdése a tét.

Tűzszünet legyen
A magyar álláspont az, hogy tűzszünet legyen, s ne haljon meg több ember. A tűzszünet alatt ki lehet dolgozni a béketervet. Olyan még nem volt a történelemben, hogy háború idején rukkoljon ki valaki a megoldással. A békéhez vezető út a tűzszünettel kezdődik, s a magyar külpolitikának ez a célja – mondta Orbán.

Szerinte a baloldal is háborúpárti. A kormányfő elmondta, a baloldalnak vannak problémái a békepárti határozat szövegével, amiről ma szavaz az országgyűlés. A miniszterelnök úgy fogalmazott, most megkapják az esélyt arra, hogy átálljanak a helyes oldalra. „Megtehetik mindezt arcvesztés nélkül is” – mondta.

Gazdasági kérdések
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az orosz támadás óta munkájának nagy részét az köti le, hogy próbálja megérteni a szomszédos kollégái gondolkodásmódját. Odaálltak a kúthoz, majd belenéztek. De ennek ellenére is bátran, büszkén beleálltak a háborúba. Mint megjegyezte, több olyan ország van, aki nem akart oda jutni, ahol most van. A németek tipikusan olyanok voltak, akik ki akartak maradni ebből, nem akartak tovább menni, de mindig tovább tolták őket.

A háborúpártiak veszélybe sodorták az egész Európai Uniót – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint két dolgot várnak az EU-tól:

Legyen tartós béke
az elért jólét szintjét őrizze meg A háborúk és a szankciók tönkreteszik a gazdaságot, így pedig az egész Európai Unió léte, értelme megkérdőjeleződik, mert az említett két célt feladta. „Ha Európa tovább gyengül, annak – a háborútól függetlenül – messzemenő következményei lehetnek” – emelte ki.

Orbán Viktor szerint a munkája része, hogy az EU hibáit kijavítsa. Arról, hogy meddig tartható az oroszok elleni szankciós politika, azt mondta, az orosz gazdaságból származó adatok megkérdőjelezhetőek, de nem is várható el, hogy egy háború közepén igazat mondjanak a nehézségeikről A szankciók sikerességét felmérni évekbe telik, ahogyan az az Irán elleni korábbi szankciók kapcsán történt.

– Mikor hazudják az emberek a legnagyobbakat? Választások előtt, horgászat után és háború közben – hangzik a mondás Orbán szerint.

Árstopok kivezetése
A magyar kormány célja 2023-ra, hogy az év végén az infláció egy számjegyű legyen. Az infláció magától nem csökke, azt le kell törni – vélekedett a miniszterelnök.

Egyetlen recept sem alkalmazható minden országban, de ezt a munkát elvégeztük. A vakcinát beadtuk, ami majd leviszi a lázat. Az első fecskék megjelentek, most már kereskedők, élelmiszerláncok versenyeznek abban, ki tud olcsóbban árukat biztosítani. A fogyasztóvédelem és a versenyhivatal a háttérben komoly munkát végez, hogy a kereskedők – az inflációra hivatkozva – ne tudjanak extraprofitra szert tenni. Ehhez megvannak az eszközök, amelyek hatékonyak – jelentette ki a kormányfő.

Ma még megvannak az árstopok, ám azok zavarokat is okoznak az ellátásában. Ez egy mesterséges beavatkozás, s nincs olyan árstop, aminek nincsenek mellékhatásai. Ha az infláció egy bizonyos szint alá süllyed, ki kell vezetnünk az árstopokat. Nagy Márton miniszter dolgozik is ezen – mondta végezetül Orbán Viktor.

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap