Megérkezett a tél március 15-én. Szakad a hó Magyarországon, akár a 15 cm-t is elérheti - ERRE kell a mai napon felkészülni

Megérkezett a tél március 15-én. Szakad a hó Magyarországon, akár a 15 cm-t is elérheti - ERRE kell a mai napon felkészülni


Úgy látszik, nem telhet el a márciusi nemzeti ünnepünk havazás nélkül. A legmagasabb hegycsúcsunk pillanatok alatt kifehéredett, de az ország több pontján is havazik, ráadásul délután már nem csak a magasabban fekvő tájakon számíthatunk havazásra.

Észak-északnyugat felől folyamatosan áramlik fölénk a hideg, melynek meg is lett az eredménye: a kiterjedtebb csapadékmezővel karöltve egy óra leforgása alatt fehér kabátba öltözött a Kékes. Jelenleg fél fokot mutatnak a hőmérők.

A magasabb területeken, elsősorban hegycsúcsainkon 5-10 centis, néhol akár ennél vastagabb hótakaró is kialakulhat, de a keleti részeken később síkvidéken is átválthat az eső havas esőbe, hóba. A Duna vonalától keletre mindenesetre semmiképp se hagyjuk otthon esernyőinket, ha útnak indulunk.

Vezessünk óvatosan, a csapadékos időben rossz látási viszonyokra, vízátfolyásokra készülhetünk!
– írja az Időkép.

A Metfigyelő Facebook-oldalára feltett fotók is azt mutatják, hogy újra téli világ köszöntött be az ország legmagasabb pontján.

De nemcsak a Mátrában, a Bükkben is havazik és Bánkúton is kezd kifehéredni a táj. A Metnet azt írja, hogy a nap folyamán egyre lejjebb kúszik majd a hóhatár, délután az Alföld északi részén síkvidéken is megjelenhetnek majd a hópelyhek.Ma kiemelten a Dunántúlon és északkeleten érhetik el a legerősebb széllökések általában a 60-75 km/h-t, de helyenként 80-85 km/h körüli vagy azt meghaladó széllökés sem kizárt (főleg intenzívebb csapadék kíséretében, illetve hegyvidéki területeken is van rá esély). Estig a legtöbb helyen fokozatosan mérséklődik a légmozgás, de a Tiszántúlon és Sopron környékén még egy-egy viharos lökés (60-70 km/h) az esti, éjszakai órákban is előfordulhat.

Megjegyzés: az Északi-középhegység hegyvidéki területein, illetve az ország keleti harmadában helyenként síkvidéken is az esőt havas eső, havazás váltja fel. Síkvidéken megmaradó hótakaró nem valószínű, azonban az Északi-középhegységben ~400-500 méter felett megmaradhat a hó, a magasabb csúcsokon (Mátra, Bükk, Zempléni-hegység) akár 10-15 cm-es olvadozó hóréteg is összegyűlhet éjfélig.

Forrás

AKTUÁLIS