Most jelentette be a kormány! Ez mindannyiunkat érint

Most jelentette be a kormány! Ez mindannyiunkat érint

Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy tegnap tárgyaltak az aktuális kérdésekről, a miniszterelnök délután az uniós csúcsra utazott. A legfontosabb téma az Ukrajnában zajló háború aktuális állása, az elmúlt hetekben egyre több olyan nyilatkozat látott napvilágot, ami a miniszter szerint komoly aggodalomra ad okot, ezek a háború folytatásáról szólnak. A kormány továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, a fegyverszállításban nem vesznek részt, de minden olyan, a tagállami, védelmi eszközöket, kapacitásnövelést szolgáló felkészülésben aktívan részt vesznek, ami akár a NATO képességeit erősíti, akár a magyar haderő jobb felszerelését szolgálja.

Gulyás Gergely leszögezte, a NATO-nak világos szabályai vannak, csak akkor bocsátkoznak harcba, amikor egy tagállamot támadás ér, ilyen utoljára 2001-ben történt. Magyarország a szövetség részeként teljesíti a rá háruló feladatokat a keleti szárny erősítésében, védelmi céllal. Magyarország az elsők között hozott létre olyan magas készültségű NATO-csapatot, amelyben amerikai, olasz, horvát és török katonák is vannak magyar parancsnokság alatt. A miniszter azzal folytatta, az EU is aktívabb lett katonai területen, a közös hadsereg egyre több helyen merült fel, most közös uniós lőszerbeszerzésről zajlik tárgyalás, ez egy csoportos megrendelés hét éves időszakra, ami előnyös Magyarországnak. Az ennek keretében vásárolt lőszereket a magyar haderő fogja használni, Magyarország külföldre nem kíván fegyvereket küldeni.

Jövő héten az Országgyűlés dönt a békepárti határozatról, ami Gulyás Gergely szerint kifejezi az ország álláspontját a háborúról. 

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap