RENDKÍVÜLI: Visszatért Müller Cecília – itt a sokkoló bejelentés:

RENDKÍVÜLI: Visszatért Müller Cecília – itt a sokkoló bejelentés:


Müller Cecília szerint nagyon nagy a baj, így nagy hangsúlyt kell fektetni a tesztelésre és a megelőzésre.

Nincs vége: halálos betegségre figyelmeztetett Müller Cecília
Müller Cecília szerint nagyon nagy a baj, így nagy hangsúlyt kell fektetni a tesztelésre és a megelőzésre.

Müller Cecília a Mokka vendége volt, hogy felhívja a lakosság figyelmét egy nagyon komoly és nagyon súlyos problémára. Magyarország egyik leggyakoribb betegsége a vastagbélrák, a tisztifőorvos pedig elárulta, hogy a hangsúly azon van: rendszeresen ellenőriztessük magunkat. Ez ugyanakkor nemcsak Magyarországra jellemző, egész Európában sok áldozatot szed a daganatoknak ezen fajtája, és nem is véletlen, hogy a fejlett világban szerveznek folyamatosan szűrési lehetőségeket.

Müller Cecília nagyon fontosnak tartja a szűrést Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Müller elárulta, hogy ez egy civilizációs betegség, amelynek elterjedése jelentősen összefüggésben áll az életmódunkkal: a mozgásszegény életformával, az egészségtelen, rostszegény étkezéssel. Azt is hozzátette, hogy a megfelelő étkezés és a rendszeres mozgás a legtöbb daganatos megbetegedés kockázatát lecsökkenti, ugyanakkor a gyakori tesztelés, szűrés elengedhetetlen.

Március a vastagbélszűrés hónapja, ezzel kapcsolatban pedig a tisztifőorvos elárulta, hogy ilyenkor mindenki ingyenesen szűrhet. Alapvetően az 50-70-es éveikben járó emberek mintáit kérik be, de bárki felkeresheti őket telefonon vagy e-mailben, ebben az esetben pedig postai úton juttatják el a tesztcsomagot. Magyarországon évente 10 ezer új megbetegedést regisztrálnak, a helyzet súlyosságát pedig az mutatja, hogy évente mintegy ötezer áldozatot el is visz a vastagbélrák. Nem érdemes tehát várakozni. Müller Cecília arról is beszélt, hogy ha valaki már tüneteket észlel, az egy előrehaladott állapotról tanúskodik.

Ha véres székletet és/vagy hasi puffadást észlelünk, ne habozzuk, azonnal forduljunk háziorvoshoz!

Ilyen esetben ugyanis már nem szűrésre lesz szükségünk, hiszen az a tüneteket nem produkáló állampolgároknak szól. A tünetekkel az orvosunk azonnal diagnosztikai kivizsgálásra fog utalni, hogy minél hamarabb meg lehessen tenni a szükséges lépéseket.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap