Sokakat érint, fontos változás jön a jogosítványoknál

Sokakat érint, fontos változás jön a jogosítványoknál


Az új jogszabály-módosítással a jövőben bárki könnyebben megszerezheti az autóbuszok vezetéséhez szükséges D-kategóriás jogosítványt.

A tervek szerint ha valakinek már megvan a B-kategóriás, autóvezetéshez szükséges jogosítványa, akkor azonnal jelentkezhet a buszvezetői tanfolyamra és le is vizsgázhat.

Eddig ehhez az kellett, hogy a C-kategóriás, nehézgépjárművekre való jogosítványt is megszerezzék a sofőrök. A tervezett újítás azonban még nincs teljesen kész.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) Telexnek adott válaszában azt írta, csak a szabályok módosítása után lehet majd jelentkezni az új képzésre, illetve miután a közlekedési hatóság kihirdeti az új tantervi és vizsgakövetelményeket. A minisztérium ezzel kapcsolatban annyit árult el, hogy a jelentkezők a jövőben a rutinfeladatok gyakorlásakor tanulhatják majd a korszerűsített járműellenőrzési és üzemeltetési tananyagot is.

A jogszabály-módosításnak köszönhetően sokkal olcsóbban és gyorsabban szerezhetik meg a D-kategóriás jogosítvány a jelentkezők. Ugyanis jlenleg kötelező a C-kategóriás jogosítvány megszerzése, ami a képzési és a vizsgadíjakkal együtt akár 400-450 ezer forintba kerül, a vágyott D-kategóriás pedig szintúgy ennyibe. Az ÉKM szerint ugyan az óraszámok növekedése miatt valamelyest drágulni fog a D-kategóriás jogosítvány megszerzése, ám összességében így sokkal olcsóbb lesz.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) ügyvezető főtitkára, Dittel Gábor azonban úgy véli, hogy az új szabályozás és a könnyített feltételek sem oldják meg a szakmán belül dúló munkaerőhiányt.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap