Bezárnak a boltok! ERRE kell készülni:

Bezárnak a boltok! ERRE kell készülni:


A húsvét úgynevezett mozgóünnep, azaz minden évben máskorra esik – idén április 7-én van nagypéntek, majd április 9-én húsvétvasárnap, és 10-én húsvéthétfő. Ez a három nap ünnepnap, egyben fő szabály szerint munkaszüneti nap is, a közéjük ékelődő szombat azonban nem, az csak sima pihenőnap.

Ehhez igazodik az üzletek általános ünnepi nyitva tartása is, azaz április 6-án csütörtökön még bevásárolhatunk, de

április 7-én, pénteken nem lesznek nyitva az üzletek, a plázák, a bevásárlóközpontok, a hiper- és szupermarketek, az üzletláncok, stb.

Ha csütörtökig nem vettünk meg mindent, amire szükségünk lehet húsvét alatt, akkor április 10-én még pótolhatjuk, ami elmaradt, ugyanis szombaton ismét nyitva találjuk az üzleteket. Aztán

április 9-én, vasárnap
és április 10-én, hétfőn megint zárva tartás jön, fő szabály szerint.

Április 11-én, kedden áll vissza aztán az élet vásárlással, ügyintézéssel kapcsolatos szokásos rendje, újra nyitott ajtókkal várnak minket a boltok, szolgáltatók. A postákon is ezzel a nyitva tartási renddel találkozhatunk majd – péntek, vasárnap, hétfő zárva lesznek, szombaton valamennyi postai hely a normál szombati munkarend szerint tart nyitva.

De lehetnek az általános üzlet-nyitvatartási rend alóli kivételek. Mint a Hóvége.hu emlékeztet, a jogszabály szerint vannak olyan üzletek, amelyek a húsvéti ünnepnapok alatt is nyitva lehetnek, így például tudunk vásárolni

a benzinkutakon, illetve az ott működő üzletekben,
az önálló virágboltokban,
az újságosoknál,
az édességboltokban,
a non-stop üzemelő, éjjel-nappali boltokban,
a trafikokokban (ha a tulajdonos vagy a családtagja dolgozik benne),
valamint a vendéglátó- és szórakozóhelyeken.

Amennyiben halaszthatatlanul gyógyszert kell vásárolnunk, azt kell tudnunk, hogy ünnepnapokon (azaz nagypénteken, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn) kizárólag a 0–24 órás, azaz ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és készenlétet ellátó gyógyszertárakba tudunk menni. Szombaton a pihenőnapokon is nyitva tartó gyógyszertárak működnek, de elképzelhető, hogy nem a szokásos szombati/pihenőnapi munkarendjük szerint, hanem csak 12 óráig, zárásuk után pedig ügyeleti vagy készenléti szolgálat érhető el. Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az OGYÉI oldalán található információ.

Forrás