Ennyi a pápa fizetése: elképesztő összeget kap havonta

Ennyi a pápa fizetése: elképesztő összeget kap havonta


A rendkívül puritán egyházfő maga döntött a neki járó eurók mértékéről.

Az olasz katolikus egyházban szolgáló plébánosok keresete nem nyilvános adat, de olasz lapértesülések szerint nagyjából 1100 euró körül mozog, azaz 410 ezer forint. A püspökök havi 1,2 millió forintnyi eurót, a konklávét alkotó bíborosok pedig 2 millió forintnyi havi járandóságot kapnak.

De mennyi pénzt utalnak Róma püspökének, a katolikus egyház fejének? Röviden: semmit.

A rendkívül puritán életmódú Ferenc minden, őt illető bevételről lemondott, így a Szent Péter és Szent Pál napján a Vatikánba küldött pénzekről és adományokról is. Egyébként ebben az őt megelőző pápák is így jártak el, szegénységi fogadalmuk is erre kötelezte őket. Ferenc valóban minden vagyonát a szegénynek és a rászorulóknak adja, így valójában kereset csupán annyi, hogy minden kiadását az egyház állja. Jelképes, évi egy arany, ezüst, illetve réztallér az, amit magának megtarthat, de még ezek közül is szokott ajándékozni.

Az, hogy valójában mégis csak járna fizetés az egyházfőnek, akkor derült ki, amikor XVI. Benedek visszavonult. Az ő havi járandóságát 2013-ban 25 ezer euróban határozták meg, ami mai árfolyamon számolva 940 ezer forint. Ezt tavaly bekövetkezett haláláig minden hónapban folyósította számára a Vatikán.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap