Most jött a lesújtó hír! Gyászba borult az ország! Újabb hatalmas zenészlegendáját vesztette el! Mély megrendüléssel tudatjuk, meghalt Török Ádám!

Most jött a lesújtó hír! Gyászba borult az ország! Újabb hatalmas zenészlegendáját vesztette el! Mély megrendüléssel tudatjuk, meghalt Török Ádám!


Elhunyt a magyar progresszív rock és jazzrock kiemelkedő alakja, Török Ádám énekes, fuvolista, dalszerző. 75 évesen, álmában érte a halál.

Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. 1965-ben – a gimnáziumi évei alatt – kezdett el zenélni, 1968-ban a Dogs együttes énekese volt, majd ugyanabban az évben megalapította a progresszív rockot, blues-rockot és jazz-rockot játszó Mini együttest, amely tizenöt év szünettel napjainkig létezett. A nyolcvanas években megalapította a Tátrai Török Tandemet, majd 1987-től szólóban is fellépett Amerikában, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1991-ben megalapította a R.A.B.B. (Rhythm and Blues Branch) zenekart Závodi Jánossal. A kilencvenes évek végén felélesztette régi zenekarát Török Ádám és a Mini néven.

Május 8-án az Erkel színházban készült koncertet adni több mint fél évszázados életművéből. Halála pótolhatatlan veszteség a magyar rockzene számára.

Török Ádám az utóbbi években betegeskedett, 2021 nyarán agyérgörcsöt kapott, ám hitetlen erőről tanúbizonyságot téve már ősszel – bár járókerettel – újra színpadra állt. Tavaly januári nagykoncertje előtt a Blikknek azt nyilatkozta, hogy egyre jobban van, és 12 kilót fogyott is és nagyon várta, hogy ismét szórakoztassa a közönséget.

A zenész halálhírét egyébként fia jelentette be Facebookon.



Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap