Autósok, figyelem: ÍGY változnak a helyszíni bírságolás szabályai

Autósok, figyelem: ÍGY változnak a helyszíni bírságolás szabályai


Összesen tizenhárom közlekedési tárgyú törvény módosul, ha elfogadja a parlament a most beterjesztett javaslatot.

Kedden benyújtotta a kormány az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztését, amely tizenhárom különféle törvény egyes passzusait módosítaná. A tervezett változtatások között kisebb, technikai jellegű szabályváltoztatások mellett érdemi újdonságok is vannak – írja a Telex.

A Lázár János építési és közlekedési miniszter által jegyzett jogszabálytervezet például pontosítja az egyes közúti közlekedési szabályszegések helyszíni eljárásra vonatkozó szabályait, és a „szabályszegést helyszínen elismerő személlyel szemben közigazgatási bírságként helyszíni bírság kerül kiszabásra” a törvénytervezet szerint.

A behajtási tilalomra, a korlátozott övezetre (zóna), a kötelező haladási irányra vonatkozó egyes szabályszegéseknél a gépjárművezető távollétében kiszabható közigazgatási bírságot a javaslat megszünteti, de módosítja a közterület-felügyeletről szóló törvényt is.

Ezenkívül a közlekedési elektronikus azonosítóról szóló szabályokkal összhangba hozzák a személyi adatokról és lakcímnyilvántartásáról szóló törvényt, de változtatnak a taxiszolgáltatók adatkezelési kötelezettségeinek szabályozásán.

A törvénytervezet jelentősen megemelné a légiközlekedési hatósági eljárások díjait is: a pilóták szakszolgálati engedélyével kapcsolatban a képző szervezet éves felügyeleti díja, valamint a repülőorvosi központ éves felügyelete is kétmillió forintba kerül majd. Előbbi eddig 120 ezer, utóbbi 60 ezer forint volt.

Nyitókép: Police.hu

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap