Brutális vonatbaleset Magyarországon - 33 ember vesztette az életét, miután a gyorsvonat...

Brutális vonatbaleset Magyarországon - 33 ember vesztette az életét, miután a gyorsvonat...


Május 8-án, pontosan 20 évvel ezelőtt történt az egyik legsúlyosabb vonatbaleset Magyarországon: a 100 km/h órával haladó gyorsvonat valósággal kettészelte a szabálytalanul a sínekre hajtó turistabuszt, ami 33 ember halálához vezetett.

Bár a szörnyű tragédia óta már eltelt 20 év, a történet a mai napig nagyon megrázó: a brutális baleset napján, reggel 8 óra 35 perckor a németeket szállító emeletes turistabusz tilos jelzés ellenére hajtott fel a sínekre Siófok-Szabadisóstó megállónál. Az átjáró felé közeledő vonat mozdonyvezetője látta az elé kihajtó buszt, azonban már nem tudott mit tenni, elkerülhetetlen volt az ütközés:

Vészfékeztem, láttam a buszsofőr rémült tekintetét, szemében a felismerést, hogy tudja: elrontotta. De semmit nem tehettem, rohantam hátra, elbújtam, aztán ütköztünk.- nyilatkozta pár évvel ezelőtt a Blikknek, Kiss Ferenc, aki aznap azt a vonatot vezette, amely belecsapódott a németeket szállító járműbe, majd a roncs egyik felét 200 méteren keresztül tolta maga előtt a síneken.

A buszon aznap 38 utas utazott, amelyből 33 ember vesztette életét. A turistajárat egyetlen magyar utasa, az idegenvezető súlyos sérüléseket szenvedett, mégis egyike azoknak a szerencséseknek, akiket a baleset túlélőjeként tartanak számon.

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap