Figyelem! Közelít az időpont! A nyugdíjunk bánhatja, ne hagyjuk elveszni - EZT kell tenni minél hamarabb

Figyelem! Közelít az időpont! A nyugdíjunk bánhatja, ne hagyjuk elveszni - EZT kell tenni minél hamarabb


A személyi jövedelemadó bevallásához tartozó nyilatkozatot viszonylag gyorsan ki lehet tölteni, mégis évente több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le az önkéntes nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező emberek, vagyis hagyják veszni az összegeket, ha nem elég figyelmesek - írja a piacesprofit.hu.

Május 22-e az SZJA-bevallás határideje. Az adózó emberek számára a NAV elkészítette azt a bevallástervezetet, amelyet az ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezők az eSZJA portálon nézhetnek meg.

Azoknak, akik rendelkeznek önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztári tagsággal, nyugdíj-előtakarékossági számlával vagy nyugdíjbiztosítással, az ügyfélkapura belépve nem csak a befizetendő vagy visszaigényelhető adójukat érdemes ellenőrizniük, hanem még egy döntést is meg kell hozni, hogy rendben legyen az ezen befizetések után járó adóvisszatérítés is.

Vagyis nyilatkozniuk kell arról, melyik számlájukra érkezzen az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetések után összesen visszajáró, legfeljebb 150 ezer forintos adóvisszatérítés. (Azoknál, akik a pénztári tagság mellett van nyugdíjbiztosítással, illetve nyugdíj-előtakarékossági számlával is rendelkeznek, akár a 280 ezer forintot is elérheti ez az szja-visszatérítés.)

Ennek elmulasztásával ez a pénz nem kerül vissza hozzájuk vagyis csak az kapja vissza az adóvisszatérítést aki megfelelően nyilatkozik, hogy melyik számlára kéri azt vissza.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap