ITT a miniszter rendkívüli bejelentése - A rezsicsökkentésről van szó

ITT a miniszter rendkívüli bejelentése - A rezsicsökkentésről van szó


Idén egész évben, ígytélen is megmarad a rezsitámogatás– írta Lantos Csaba energiaügyi miniszter Facebook-videójára hivatkozva az MTI. Hangsúlyozta, a rezsivédelem olyan rendszer, amellyel Magyarország azt tudja biztosítani az állampolgárainak, hogy itt a legolcsóbb a villany meg a gáz az átlagfogyasztásig. Arról nem szól a hír, hogy az átlagfogyasztás feletti borsos díjaknál lesz-e mérséklés az energiaárak mostanában bekövetkezett csökkenése miatt.

Jövő télen a tárcavezető szerint biztosan lesz elég gáz, mivel enyhe tél volt, magas maradt a tárolókban a földgáz szintje, miközben Magyarországnak kifejezetten nagy tárolókapacitása van. Korábban az éves fogyasztás 10 százalékát tárolta az ország biztonsági készletként, ezt közel 2 milliárd köbméterre, a fogyasztás 20 százalékára emelték miközben a fogyasztás is csökkent.

A miniszter szerint az atomenergiára szüksége van Magyarországnak, miközben a növekedés fő meghajtója jelenleg a napenergia, de fel kell használni szélenergiát, a földhőt, a biogázt, biomasszát és a hulladékot is fel kell dolgozni. Nem utolsó sorban a létező fosszilis energiahordozók – kőolaj, földgáz – termelését is még valamelyest lehet fokozni. Ezek mind olyan energiahordozók, energiatermelés, amit itthon tudunk előállítani, és ezzel az energiafüggetlenségünket tudjuk szolgálni – tette hozzá.

Elismerte,van probléma a víziközmű-hálózattal,amire erőforrásokat kell fordítani, hogy felújítsák az öreg csöveket. Erre mint mondta, az uniótól nem kapunk pénzt, ezt saját forrásból kell biztosítani. A kormány jelentős víziközmű-felújítási programot tervez. A tízéves programban jelentős összeg áll majd rendelkezésre a legkritikusabb hálózati elemek cseréjére – biztosított. Magyarországon már több mint a lakosok 96-97 százaléka egészséges, iható ivóvíz jut a nap 24 órájában. Szerinte sok ország büszke lenne erre.

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap