Kiderült! EKKORA összegbe került Ferenc pápa látogatása - Brutális a teljes költség

Kiderült! EKKORA összegbe került Ferenc pápa látogatása - Brutális a teljes költség


Hétmilliárd forint volt a pápalátogatás teljes költsége - derült ki a közös egyházi-kormányzati sajtótájékoztatón, amit a Ferenc pápa látogatásának a szervezéséről tartottak kedd délután.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a politikai élet szereplőinek és a sajtónak is köszönetet mondott korrekt hozzáállásukért. - Történelmi, sőt üdvtörténeti jelentőségű volt Ferenc pápa április 28-30-i magyarországi apostoli látogatása - értékelt a budapesti sajtótájékoztatón.

Semjén Zsolt emlékeztetett arra, hogy az állami és az egyházi szervek 100 százalékban megtették kötelességüket, de ahhoz, hogy "ez a három nap ilyen csodálatosra sikerült", kellett a Szentatya karizmája, a Szentlélek tapintható jelenléte, a közreműködők ezreinek munkája és a százezernyi résztvevő is, aki eljöttek az eseményekre.

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott a politikai paletta minden oldalának, amiért felelősségteljes és méltó hozzáállásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy békességben lehessen fogadni a pápát.

7 milliárd forintba került a pápalátogatás

Ferenc pápa valamennyi beszéde kifejezte a béke iránti vágyat, mindez a nemzetközi sajtó rosszindulatú próbálkozásainak ellenére is" egybecsengett a magyar kormány álláspontjával, hiszen Magyarország a háború kitörésének első napja óta a béke oldalán áll - emelte ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a pápa magyarországi apostoli látogatásáról tartott keddi sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a pápalátogatás ékes bizonyítéka volt annak, hogy Magyarországon az állam és az egyház együttműködésének új modellje jött létre, amely a feladatmegosztásból táplálkozik, nem pedig alá-fölé rendeltségből.

Kovács Zoltán hozzátette: a Papp László Sportarénában a fiatalok megszólításával nyilvánvalóvá vált, hogy az egyház üzenetei a társadalom szempontjából élő, szerves üzenetek. Ahogyan a Szentatya megszólította a fiatalokat, az minden szempontból "menő volt" - fogalmazott.

Kovács Zoltán elmondta, hogy 7 milliárd forint volt a pápalátogatás teljes költsége, eredetileg ennyit szántak rá. A költségvetés minimális részét fedezte az egyház, az állam fizette a helyszínek kialakítását, bérlését, az oltárépítést, a biztosítást és minden mást. Főként a rendezvényszervezési oldalról a mintegy 2 hónap alatt történő megvalósítás "világszám" volt, a Kossuth téren is világszínvonalú volt a kialakítás - mondta Kovács Zoltán.

Ferenc pápa védelméről
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója elmondta, hogy dicséret jár a Belügyminisztérium összes szervének, a minisztériumon kívüli polgári és titkosszolgálatoknak is. Rendkívüli esemény nélkül zajlott le a pápalátogatás, világszínvonalú volt Ferenc pápa védelme. A szakmai sikerhez a külföldi titkosszolgálatoktól érkezett információk is hozzájárultak - tette hozzá.

A rendőrség szempontjából is minden a terveknek és a rendőrségi elképzeléseknek megfelelően alakult, ami a nagyon alapos előkészítésnek is köszönhető volt. A rendőrség szempontjából is rendkívüli esemény nélkül fejeződött be a pápalátogatás - mondta Kuczik János Zoltán rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, aki köszönetet mondott a lakosságnak, mert sokan választották a tömegközlekedést a hétvégén, ahogy azt a rendőrségi kérte. Adatokkal illusztrálta a közlekedésszervezési munkát. Összesen 7510 rendőr és 96 polgárőr vett részt a rendőri biztosításban a három nap alatt.

Veres András: nemzeti ünnep volt a három nap
Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke "nemzeti ünnepnek" nevezte a pápalátogatás három napját, amelynek hatása hónapokon, éveken keresztül el fog kísérni.

Veres András a Ferenc pápa április 28-30-i apostoli látogatásáról tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón megköszönte a teljes magyar sajtónak "tiszteletreméltó hozzáállását" a pápalátogatáshoz, kiemelve a köztelevízió munkáját, hiszen az egész világon az ő képeiket látták a három nap eseményeiről.

Az MKPK elnöke megköszönte a kormány segítségét is, hozzátéve, az egyház nem lett volna képes megvalósítani a programot a kormány nélkül. Értékelése szerint az egyház és az állam közötti együttműködés szép, tiszteletet érdemlő példája volt a pápalátogatás.

Kiemelte: a Szentatya szavaiból megerősítés sugárzott, hogy Közép-Európában kulcsszerepe van a magyarságnak. A magyar egyház feladata, hogy híddá váljon Kelet és Nyugat között, az kereszténységét elveszítő világ és a kereszténység között, és minden körülmények között kitartson az evangéliumi értékek mellett.

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, a pápalátogatás nemzeti koordinátora elmondta: 2-2,5 hónapjuk volt a felkészülésre.

Megköszönte a többezer önkéntes munkáját, az egyházmegyék, szerzetesrendek koordinátorainak, egyes helyszínek felelőseinek a munkáját, majd megjegyezte, a szentlélek segítségére is szükségük volt.

Értékelése szerint a pápalátogatás egyedülálló lehetőség volt, hogy bemutassuk a világnak, "kik vagyunk, mi magyarok".

Megjegyezte: a pápalátogatás után a feladat, hogy Ferenc pápa szavait, gesztusait, gondolatait a hétköznapi életben minél inkább "életre és konkrét tettekre tudjuk váltani" - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva Veres András imponálónak nevezte a Szentatya felkészültségét magyar történelemből. Meglátása szerint Ferenc pápa tudatosan hivatkozott magyar szentekre, tudva, hogy minden népet a saját őseik, szentjeik által lehet a legkönnyebben megszólítani.

Ferenc pápa gondolatai közül kiemelte a Rózsák terén mondott felhívását, hogy a szeretet nyelvét folyékonyan beszélő egyházra van szükség.

Hozzátette: igyekeztek bemutatni Ferenc pápának a Katolikus Karitász országos hálózatát, illetve a többi katolikus szolgálatot, valamint azt is, hogy nemcsak katolikus, hanem más egyházak is működtetnek segélyszervezeteket Magyarországon.

Veres András kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a másfél évvel ezelőtti pápalátogatáshoz hasonlóan most is összegyűjtik és kiadják a Szentatya Magyarországon elhangzott beszédeit, hiszen "a szövegek egyszeri meghallgatása nem elegendő ahhoz, hogy az ember az összes üzenetet befogadja."

"A beszédeket mindenki számára elérhetővé tesszük, ez minimális kötelezettségünk a látogatás lezárásaként" - fűzte hozzá. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a pápalátogatásról az egyház mellett az állam is készít nyomtatott kiadványt, valamint kiadnak egy werkfilmet a szervezés kulisszatitkairól, továbbá elérhető lesz egy, a közmédia által forgatott dokumentumfilm is a háromnapos eseménysorozatról.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap