Megrendítő hírek érkeztek Gálvölgyi Jánossal kapcsolatban - Ami most napvilágot látott, az... - ÍME a részletek:

Megrendítő hírek érkeztek Gálvölgyi Jánossal kapcsolatban - Ami most napvilágot látott, az... - ÍME a részletek:


Múlt szerdán kórházba került Gálvölgyi János színművész, miután légzési nehézségekre panaszkodott otthonában. Azonban végül a lányai vitték a kórházba, mert a mentő 50 perc alatt sem ért ki a színészhez.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője közölte, hogy befejezték a belső vizsgálatot és azt állapították meg, hogy hibásan mérlegelt a mentésirányító.

A szóvivő a Konkrétan Rónai Egonnal című műsorban azt mondta, az ügyben egy részletes vizsgálat zajlott, ami tartalmazta az összes hanganyag visszahallgatását. Ismertette, hogy évek óta elektronikus adatrögzítés történik a mentőszolgálatnál, így pontosan látják az időadatokat és azt is, hogy mikor milyen intézkedés történik - tudta meg a Naphire.hu.

Van egy vizsgálati eredmény, ami alátámasztotta azt, amit én is gondoltam az első pillanattól kezdve, hogy itt valószínűleg egy mentésirányítói hibás döntése áll a háttérben” – mondta Győrfi Pál Rónai Egonnak.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége az esettel kapcsolatban közölte, hogy ők úgy tudják, négy mentésirányító érintett az ügyben. Győrfi Pál elmondta: a vizsgálat ebből a szempontból még nem zárult le, hiszen több hívást is kaptak aznap a helyszínről. Hozzátette: ebben a szakaszban annak a szempontjából vizsgálták a helyzetet, aki felvette először a telefont és a tünetek alapján a P2-es sürgősségi szintre sorolta az esetet, ami azt jelenti, hogy nincs közvetlen életveszély.

Felül lehet ezt bírálni egy újabb hívásnál, ha elhangzanak újabb információk, de az első hívás és ennek a minősítése határozta meg az összes további lépést – hangsúlyozta.


Arról is beszélt, hogy egyáltalán nem megengedett, hogy a mentésirányító lecsapja a telefont.

Ez egy szakma, itt nem magánemberként van jelen a mentésirányító – jelentette ki.


Biztos, hogy történtek hibák
Itt kommunikációs hibák biztosan történtek. Bebizonyosodott, hogy a beteg tényleg közvetlen életveszélyben volt a beteg. A mentésirányítónak az információk alapján képet kell alkotni az esetről, és ennek megfelelő intézkedést kell hozni. A tünetek között elhangzott, hogy a beteg nehezen kap levegőt, ez önmagában egy életveszélyre utaló körülmény – magyarázta Győrfi. „Mindig a rosszabbat kell feltételeznünk, a beteg javára kell dönteni” – emelte ki.

Győrfi Pál őszintén beszélt arról is, hogy nem hívták fel a családot az eset után. Mint mondta, olyan hisztérikus légkör alakult ki az eset körül, hogy másnap vállalt egy rádiós beszélgetést, ahol elmondta, őszintén sajnálják a történteket. Felidézte, hogy beszélt ott akkor arról is, hogy mindent megtesznek azért, hogy kivizsgálják az esetet, hogy másokkal ne forduljon ilyesmi elő. Elmondta azt is, hogy együttéreznek a családdal, és hogy ő maga és a többi mentős is nagyon kedveli a színészt, így ez az eset „nekik is ugyanúgy fáj.”

Arra a kérdésre, hogy kommunikációs vezetőként nem lett volna érdemes felhívni a családot másnap, a szóvivő azt felelte. „Akkor kér az ember bocsánatot, ha már tudja, hogy hibás valamiben. Még mindig nem fekete-fehér ennek a hibának a súlya” – mondta.

Kérdésre válaszolva elmondta: eddig nem hívta fel sem ő, sem más az OMSZ-től a Gálvölgyi családot, de ő maga nyilvánosan kifejezte sajnálkozását a történtek miatt, és a Konkrétan-ban megismételte: bocsánatot kér a családtól. Hozzátette: lehet, hogy fel kellett volna hívni a családot, de nekik ebben az extrém helyzetben a legjobb megoldást kellett megtalálni.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap