Mindenkit sokkolt a hír: szívroham vitte el a 36 éves magyar színésznőt

Mindenkit sokkolt a hír: szívroham vitte el a 36 éves magyar színésznőt


Egészséges volt, semmi sem utalt tragédiára.

A húszas évek Budapestjének nőideálja volt, szőrmegyárak és cipőmanufaktúrák keresték a kegyeit, mert minden pesti hölgy azt leste, miben jár Lábass Juci, az operettprimadonna. Éppen ezért sokkolt mindenkit, hogy a csinos énekesnő csupán 36 éves korában hirtelen meghalt.

Zilahon született 1896-ban, majd a szabadkai apácazárdában nevelkedett, ám végül sikerült rábeszélnie a szüleit, hogy ő inkább színésznőnek vagy énekesnek menne. Így került Budapestre, ahol aztán egészen fiatalon híres lett, 21 évesen már a Színházi Élet címlapjára került. Annak is híre ment, hogy a legfiatalabb rajongója mindössze kétéves. Soltvadkertről kapott egy levelet, amely szerint a kis Béluska amióta meglátta a fotóját a címlapon, teljesen megváltozott. Csak a fotóval lehet elaltatni, egész éjjel magához szorítja, nappal pedig a kis játékautóján utaztatja a primadonna képét.Rövidke házasság volt

Lábass Juci a következő évben, 1918-ban hozzá ment feleségül a nála 15 évvel idősebb színészhez, Rátkai Mártonhoz. A frigy meglepetést okozott, hiszen Rátkairól tudni lehetett, hogy máshol is kereste a boldogságot. Lábass azt is vállalta, hogy sajátjaként neveli Rátkai gyermekeit. Nem tartott sokáig a kapcsolat, 1921-ben a férfi Amerikába utazott, ahonnan csak két év múlva tért vissza. Addigra a bíróság kimondta a válást, amelyet Lábass kezdeményezett, mivel csak néhány hetes útról volt szó…

Ekkor már Lábass volt a pesti operett sztárja, az irigyelt, sikeres hölgy, akiről kevesen tudták, hogy szívproblémákkal küszködik. Pont Balatonfüreden, a helyi szanatóriumban pihent akkor is, amikor kirabolták a szobáját. A tettes elvitte az R. L. J. monogrammal ellátott nagy utazótáskáját, a bundáit, sőt, még az alsóneműjét is.

Száz számra kapta a szerelmes leveleket, egy esetben megint egy kisfiútól, aki azt írta neki

„Jobban szeretem magát, mint a cukorkát.”

Lábass Juci később megint férjhez ment, újra egy szakmabelinek, az operaénekes Szedő Miklósnak mondott igent, aki nem mellesleg sokáig orvosként is praktizált. Az újságok persze minden tudni akartak Juciról, így egyszer azt is megkérdezték, mi a napirendje. Mint kiderült, minden áldott nap délben vagy annál is később ébred, „reggelire” csak gyümölcsöt eszik, aztán nagyokat kirándul a Ford típusú, méregdrága automobilján, amely nagy feltűnést keltett Budapesten. Este pedig elment fellépni.

1932. augusztus 24-én aztán minden összeomlott. Lábass Juci ugyanis álmában végzetes szívrohamot kapott.

Előző este még semmi sem utalt arra, hogy mindössze 36 évesen elhagyja ezt a világot. A férje, Szedő Miklós Hévízre ment fellépni, ezért a Múzeum utca 15. szám alatt található, öt szobás lakását elhagyva moziba ment az édesanyjával. Este 11 óra után értek haza, elköszöntek egymástól, a primadonna pedig hajnali fél kettőig olvasott, majd leoltotta a villanyt és elaludt. Sajnos örökre.

Másnap délben – hiszen hamarabb sosem ébresztették – a szobalány talált rá a hálószobai ágyon fekvő, már élettelen énekesnőre. A férje néhány órával később, mit sem sejtve lépett be a nagypolgári lakásba, ahol közölték vele a lesújtó hírt. A városban hamar pletykálni kezdtek, sokan azt terjesztették, hogy Lábass öngyilkos lett. A háziorvos cáfolta az értesülést és közölte a sajtóval: szívroham okozta a primadonna halálát. Mindezt később az orvos-szakértő is megerősítette. A tragikus sorsú színésznőt néhány nappal később a Kerepesi úti temetőben helyezték végső nyugalomra (a mai Fiumei úti sírkertben). Lábass még fiatalon állt modellt a híres szobrásznak, Kisfaludi Strobl Zsigmondnak, az alkotás pedig évtizedeken át Lábass lakásának dísze volt. A halála után ez a szobor került a síremlékére, ám sajnos 1994-ben nyomtalanul eltűnt.

Ha nem ragadja el a halál, Lábass Jucit ma egy szinten emlegetnénk Honthy Hannával, de elragadta, így viszont mára teljesen elfelejtettük a primadonnát, akiért még a kétéves Béluska is rajongott.

Nyugodj békében, Lábass Juci!

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap