Rendkívüli nyugdíjemelés érkezhet Június 1-től, ennyi pénzt kaphatnak a nyugdíjasok!

Rendkívüli nyugdíjemelés érkezhet Június 1-től, ennyi pénzt kaphatnak a nyugdíjasok!


A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) egy közleményben adott hangot követeléseinek. A szervezet elengedhetetlennek tartja, hogy a kormány legkésőbb június 1-jével kezdve soron kívüli nyugdíjemelést hajtson végre, valamint hogy az előző két évben elmaradt nyugdíj-kiigazítást hajtsák végre.

A NYUSZET közleményében azt írták, elengedhetetlennek tartják és követelik, hogy – a 2023-as évre tervezett 15 százalékos inflációs cél felülvizsgálata mellett – a kormány soron kívül, 3 százalékkal, legkésőbb június 1-jével kezdve emelje meg a nyugdíjakat 2023. januárig visszamenőlegesen.

Korábbi követelésünknek megfelelően ugyancsak igényeljük, hogy soron kívül, visszamenőlegesen az előző két évben elmaradt 1,5 százalékos nyugdíj-kiigazítás történjen meg, és januártól az idei nyugdíjakat ezzel a mértékkel emeljék meg, bázisát képezve a 2023-as emeléseknek
– tették hozzá a közleményben, amelyet a Piac és Profit ismertetett.

A NYUSZET arra is felhívta a figyelmet, hogy aggódva figyelik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Eurostat időszakos jelentéseit, adatait. Ugyanis a KSH márciusi gyorsjelentése szerint a nyugdíjas infláció az első 3 hónapban 27,4; 26,9; illetve 26,7 százalék volt, azaz messze nem csökkent olyan mértékben, mint ahogy azt a kormányzat láttatni szeretné.

Szerintük az idősek egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a hazai infláció és azon belül az alapvető élelmiszerek drágulása miatt, ugyanis az általános áremelkedési ütem csak minimálisan csökken, lényegében stagnál, miközben a maginfláció márciusban 0,5 százalékponttal nőtt.

Megjegyezték azt is, hogy a szükségessé vált sürgős intézkedések nem a kormány jóindulatán alapulnak, hanem a hatályos jogszabályokon, amelyek előírják a nyugdíjak értékállóságát. Ezzel kapcsolatban a 2011. évi CXCIV. sz. törvényre hivatkoztak, amely egyik bekezdésében kimondja, hogy „a nyugdíjak reálértékét biztosítani kell”.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap