EZT a négy fontos döntést hozta meg éjszaka a kormány, amíg aludtál! ÍME

EZT a négy fontos döntést hozta meg éjszaka a kormány, amíg aludtál! ÍME

Új adó a befektetésekre, kötelező negatív reklám a bankoknak, állampapír-vásárlási kötelezettség. Mi történt az éjszaka leple alatt?
Jókora rendeletcsomaggal jelent meg szerda este a Magyar Közlöny. A Portfolio.hu foglalta össze a kihirdetett változásokat.

1. Új adó a befektetésekre
Az új rendelkezés szerint a veszélyhelyzet ideje alatt a magánszemélyeknek a már meglévő 15 százalékos kamatadó mellett 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) kell fizetniük a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján kamatjövedelemnek számító (a kamatjövedelmet terhelő személyi jövedelemadó alapjaként figyelembe vett) összeg után. Fizetni a július elseje után keletkező kamatokra és az újonnan vásárolt értékpapírok árfolyamnyeresége után kell.

2. Állampapír-vásárlás
Az egyes befektetési alapok befektetési szabályairól szóló 156/2023. (IV. 27.) Korm. rendelet módosításáról címet viselő kormánydöntésben arról van szó, hogy egyes befektetési alapok esetén a befektetések döntő részét gyakorlatilag állampapírokra korlátozza le a kormány. A kormánydöntés így belenyúl egyes intézményi befektetők befektetési szabályaiba és állampapír-vásárlási kötelezettséget ró az állam a nyakukba.

A szabályozás június elsején lép hatályba.

3. Velünk maradnak az extraprofitadók A Portfolio.hu szerint ez a lépés megerősíti azokat az előzetes vélekedéseket, hogy az átmenetinek hirdetett különadók idővel az adórendszer tartós elemeivé válnak. Az extraprofitadókról a napokban a jövő évi költségvetés kihirdetésekor is írtunk.

4. Kötelező negatív reklám a bankoknak A szerda este megjelent 209/2023. (V. 31.) kormányrendelet azt mondja ki, hogy a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében a magyarországi székhelyű hitelintézeteknek 2023. október 1. és december 31. napja között egy alkalommal figyelemfelhívó értesítést kell küldeniük a náluk bankszámlaszerződéssel rendelkező természetes személyek számára. Ebben a pénzintézeteknek azt kell bemutatniuk, hogy az ügyfeleik mennyit nyertek volna, ha pénzüket állampapírba teszik szemben a bankbetétekkel (amik legendásan rosszul kamatoznak).

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap