Földrengés rázta meg Magyarországot 19:26-kor! 4,7 erősségű földrengés észleltek... - ÍME a részletek:

Földrengés rázta meg Magyarországot 19:26-kor! 4,7 erősségű földrengés észleltek... - ÍME a részletek:

4,7 erősségű földrengés Érintett országok: Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Magyarország, Koszovó, Montenegró, Románia, Szlovákia és Szerbia 13 kilométerre innen: Arad, Románia · 19:26

Ötös erősségűre becsült földrengés történt Romániában, Aradtól 17 kilométerre: Békésben is több helyen megmozdult a föld. Az elmúlt időszak romániai földrengései közül ez volt a legerősebb.
Olvasóink több helyről jelezték, s e sorok szerzőjének mobiltelefonján is megjelent a figyelmeztetés nem sokkal este fél 8 előtt, hogy földrengés várható, majd pillanatokon belül rengett is a föld. Békésről, Békéscsabáról, Battonyáról, Csorvásról, Dombegyházról érkeztek olvasói jelzések: megmozdult az ágy, elmozdultak virágcserepek, mozgott a víz az akváriumban. Békéscsabán, a Szőlő utcában sokan az utcára mentek ki, és mindenki azt magyarázta, mit érzett, mintha meglökte volna valaki a fotelt, megmozdult a szék alatta, beremegett az ágy. Máshonnan azt jelezték, a kocsi ringott a sofőr alatt. Újkígyóson két nagy lökés volt, alig bírt ülve maradni egy nő, a szekrény nekicsapódott a tusolófülkének. Békéscsabán, Jaminában recsgett a lambéria.

Többen elmondták, sohasem éreztek még ilyet.

Várszegi György, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igaigazgatóság sajtóreferense hírportálunknak elmondta, 19.30 perc után Mezőkovávsházáról jelezték, hogy földrengést érzékeltek, mozogtak a csillárok, a lakók nem tudták, mit tegyenek.

„19:26 perckor, első becslések szerint 5.0-ös magnitúdójú földrengés keletkezett Romániában, Aradtól kilométerre” – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium. Mint fogalmaztak, obszervatóriumokba Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról érkeztek kérdőívek, de elképzelhető, hogy több településen is érezhették a határ közelében.

A maszol.ro arról írt, az 5-ös erősségű rengés epicentruma Aradtól 17 kilométerre volt, a rengés pedig 5-ös erősségű volt. Románia nyugati része mellett Magyarországon, Horvátországban és Szerbiában is érződött. Mint fogalmatak, az Országos Földtani Intézet tájékoztatás alapján a Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű volt a rengés, a Facebook-bejegyzés hozzászólásai alapján Aradon egyértelműen érezhető volt, hogy a térségben ez volt az eddigi legerősebb rengés. A mozgást érezték Temesváron, Nagyváradon, Zilahon, Déván és Petrozsényban is.

Legutóbb május 23-án írtunk arról, hogy utórengések történtek Romániában, akkor egymás után kettő is volt.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap