Hoppá! Az Országgyűlés elfogadta a törvényt – Ennek sokan nem örülnek majd

Hoppá! Az Országgyűlés elfogadta a törvényt – Ennek sokan nem örülnek majd

Az Országgyűlés elfogadta a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényt. A törvény valószínűleg szabályozza a vendégmunkások foglalkoztatásának feltételeit és jogait Magyarországon.
A törvény elkülönítheti a harmadik országbeli állampolgárokat más kategóriáktól, és valószínűleg meghatározza a velük kapcsolatos eljárási rendet és követelményeket. Részletes információkért javaslom, hogy keresse fel az Országgyűlés hivatalos honlapját vagy az aktuális jogszabályokat nyújtó más megbízható forrásokat.

Az idén november 1-jén hatályba lépő jogszabály szerint a vendégmunkások munkavállalási célból százhétven napon belül kilencven napot meghaladó beutazási és tartózkodási jogot kapnak Magyarországon.

Az adott jogosultság igénybevételének feltételei közé tartozik, hogy a vendégmunkás rendelkezzen érvényes úti okmánnyal, megfelelő szálláshellyel, szükséges anyagi forrásokkal a megélhetéshez, valamint megfeleljen a közbiztonsági és nemzetbiztonsági szempontoknak.
A vendégmunkás tartózkodási engedélye legfeljebb két évre szól, és legfeljebb egy évvel hosszabbítható meg. Az érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező vendégmunkás azonban a hároméves maximális időtartamon túl ismételten benyújthat kérelmet, ha továbbra is teljesíti a jogszabályban meghatározott feltételeket.

Az új törvény nem engedi meg a vendégmunkások családegyesítését és letelepedését Magyarországon.

A jogszabály felhatalmazást ad a kormánynak, hogy rendeletben részletesen szabályozza a vendégmunkások beutazásával, tartózkodásával és foglalkoztatásával kapcsolatos részletszabályokat.

Emellett a miniszteri rendeletben meghatározhatják az évente Magyarországon foglalkoztatható vendégmunkások összlétszámát, azokat a foglalkozásokat, amelyekben vendégmunkás nem foglalkoztatható Magyarországon, valamint azokat a nem szomszédos, Európai Gazdasági Térségen kívüli országokat, ahonnan vendégmunkások foglalkoztathatók.

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap