Itt vannak a rendkívüli kormánybejelentések: rezsiplafont vezetnek be, SZÉP kártyával is lehet élelmiszert vásárolni, valamint...

Itt vannak a rendkívüli kormánybejelentések: rezsiplafont vezetnek be, SZÉP kártyával is lehet élelmiszert vásárolni, valamint...

Rendhagyó időpontban, ma délelőtt 10.30-tól tartja a kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Orbán Viktor múlt heti Kossuth-rádiós interjújában előrevetítette, hogy a kormány új gazdaságvédelmi akciótervet készített, melynek részleteit a héten jelentik be. A kormányinfót élőben tudósítjuk, kövesse a Blikken!
Gulyás Gergely szerint a háború új szakaszba lépett. Egyre többen halnak meg a fronton, ezért azonnali tűzszünet kell. A gazdaságot is fojtogatja a háború okozta infláció. Azzal, hogy Magyarország a békepárti politikát vallja, az Unióban rengeteg kritikát kap, de a kormány ki fog tartani az álláspontja mellett - fogalmazott Gulyás.

Bejelentette, hogy benyújtatták a háborús költségvetést az országgyűlés elé, ami garantálja a jövő évben is az ország biztonságát.
Az új gazdasági akcióterv részletei:

- A NATO vállalás is teljesül: védelmi költségvetésre is szükség van, Gulyás szerint ezzel megfelelünk a NATO vállalásoknak is, ezért a GDP 2 százalékát fordítjuk honvédelemre.

- Az országnak nagy segítség, ha az állampolgárok állampapírban vagy kincstárjegyben tartja a megtakarításait. Kiemelte, a banki megtakarításokra kivetett adó csak addig tart, amíg a háború tart.

- Az energiaárakkal küzdenek a vállalkozók. A Gazdaságvédelmi Akcióterv jelentős segítséget nyújt számukra. A kormány egyeztetett a kamarával, az egyik legnagyobb problémának az energiaárat látják a vállalkozásoknál, ezen belül is az áram árát. Felmérték, a vállalatok 81 százaléka rögzített áras szerződést kötött, ennek az a következménye, hogy ma ezeknek a vállalkozásoknak az egyharmada 320 euró/megawatt fölött fizet, az átlag 250 euró felett van. Három szektorban árplafont vezetnek be, a legmagasabb árat 200 euró/megawattban határozzák meg július elsejétől. Az árplafon a feldolgozóiparra, a szálláshely szolgáltatásra és a raktározásra-szállításra lesz érvényes. A kormány ezért cserébe azt várja el, hogy növeljék a gyártási kapacitásokat és ne emeljenek árakat. Ezeket a kereskedelmi- és iparkamara ellenőrzi majd.

- Gulyás Gergely bejelentette, hogy a SZÉP kártyákkal is lehet majd hideg élelmiszert vásárolni, hozzá augusztus 1-től idén december 31-ig. A SZÉP kártya eddigi keretét további 200 ezer forinttal megemelhetik a munkáltatók.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap