Most kaptuk a drámai hírt! Motorbaleset következtében életét vesztette a neves magyar...

Most kaptuk a drámai hírt! Motorbaleset következtében életét vesztette a neves magyar...

Elhunyt Csapó Benő, Prima Primissima díjas neveléstudományi kutató, egyetemi tanár, Szeged díszpolgára – közölte Botka László, Szeged polgármestere Facebook-oldalán, kedden. Az egyetemi tanár egy külföldi motorbalesetben vesztette életét.
Döbbenetes tragédia, külföldön motorbalesetben életét vesztette Csapó Benő, Szeged díszpolgára. A minap még a városházán találkoztunk, ahol 70. születésnapja alkalmából köszöntöttem. Hetvenévesen is tele volt energiával és tervekkel. Egész életét a jövő generációjának szentelte, generációk sorának tanította meg, hogyan érdemes a tudást átadni a fiataloknak. A neveléstudomány igazi úttörője, legjelesebb hazai képviselője volt. Felfoghatatlan veszteség. Isten nyugosztalja! Városunk nevében szeretném részvétemet kifejezni családjának és szeretteinek. Isten veled, Csapó Benő! Isten veled, Tanár úr!
– írta a posztjában Botka László.Csapó Benő 1953. március 5-én született Szentgálon. Kémia–fizika szakos középiskolai tanári oklevelet a József Attila Tudományegyetemen szerezte 1977-ben. 1985-ben megszerezte a kandidátusi fokozatot, 2002-ben elnyerte az MTA doktora címet.
Az SZTE Neveléstudományi Intézet, a Neveléstudományi Doktori Iskola, az MTA–SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport és az SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoport vezetője volt.

Számos nemzetközi kutatási programban vett részt. 1989-ben Humboldt-ösztöndíjas, 1994–95-ben Stanfordban vendégkutató volt, 1997–99 között a demokratikus gondolkodás fejlesztésével kapcsolatos programban dolgozott.

A 2003-as és 2012-es PISA-vizsgálatokban a problémamegoldó gondolkodás elméleti kereteit kidolgozó munkacsoportok tagja volt. 2011–15 között egy európai természettudomány-tanítási projekt magyarországi munkáit irányította.

A kutató a Prima Primissima díjat 2015-ben kapta magyar oktatás és köznevelés kategóriában.

2019-től a szegedi Dugonics Társaság (Szeged legrégebben alapított, ma is működő egyesülete) elnöke, 2020-tól pedig az MTA Közoktatás-fejlesztési Kutatási Programjának vezetője volt. Csapó Benő 2016-ban Szeged díszpolgára lett.

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap