Öregségi nyugdíj újraszámítása 2023 – most sok nyugdíjas kap plusz pénzt!

Öregségi nyugdíj újraszámítása 2023 – most sok nyugdíjas kap plusz pénzt!

Akik 2023-ban 65 évesen nyugdíjba mennek, azok amennyiben a nyugdíjazás előtt korhatár előtti ellátást kaptak, és amellett dolgoztak, azok kérhetik a nyugdíj ismételt megállapítását.

2023-ban az 1958-ban születettek töltik be a 65 éves öregségi nyugdíjkorhatárt. Aki a nyugdíjkorhatár betöltése előtt valamilyen jogcímen korhatár előtti ellátást kapott (erre 2012 előtt több jogcímen lehetőség volt), azok az életkor tényleges betöltésekor az ellátást változatlan összegben, a továbbiakban öregségi nyugdíjként kapják, írja az Adó.hu.
Azonban, aki a korhatár eéőtti ellátás mellett munkát végzett – keresőtevékenységet meghatározott összeghatárig lehet végezni az ellátás mellett (a minimálbér 18-szorosáig, 2023-ban 4 176 000 forintig) -, az kérheti a nyugdíj ismételt megállapítását, mivel további szolgálati időt szerzett ez alatt az idő alatt, járulék fizetése mellett. (A korhatár előtti ellátás nem nyugdíj, így aki ebben részesül, nem minősül nyugdíjasnak, ezért fizet járulékot, és szerezhet további szolgálati időt, ellentétben a nyugdíjasként dolgozókkal.)
Ha a korhatár előtti ellátás folyósításának időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerez az ellátásban részesülő személy, öregségi nyugdíjkorhatárának betöltésétől, amely időponttól korhatár előtti ellátását már öregségi nyugdíjként kapja, kérheti öregségi nyugdíjának ismételt megállapítását.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap