Rendkívüli szigorítás – Július 1-től bevezetik Magyarországon

Rendkívüli szigorítás – Július 1-től bevezetik Magyarországon

Július 1-jétől a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek, gyorséttermeknek valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, miből mennyit adtak el.

Az intézkedést azzal indokolják, hogy a statisztikai adatok alapján jobban láthatóvá válik a turisztikai térségek, települések teljesítménye, és a naprakész információk alapján lehet fejleszteni az ágazatot – számolt be a Telex.
Az adatszolgáltatási kötelezettség alól csak három kivétel van:

- a munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhelyek,
- rendezvényi (fesztivál) étkeztetés,
- illetve a mozgó vendéglátóhely (büfékocsi).

Rajtuk kívül azonban minden étterem, büfé, cukrászda, kávézó, italbolt, bár, zenés-táncos szórakozóhely, gyorsétterem számára kötelező a regisztráció, a termékkínálat rögzítése, majd a valós idejű adatszolgáltatás. Az adatokat az adóhivatal (NAV), a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a helyi önkormányzatok is láthatják, de személyes adatok nem jutnak el a hatóságokhoz.

A Telexnek Zsuffa Péter, a legendás Diósdi Halsütő üzemeltetője a következőképp nyilatkozott a közelgő új szabályozásról:
Képzelje el, hogy déli 12 és 2 között, amikor fut a ház, a kezem zsíros, vizes, olajos, az egyikkel sütöm a halat, a másikkal veszem elő a krumplit, beszaladok a raktárba, próbálom a telefonos rendeléseket is kezelni, kétsütésenként át kell szűrnöm a zsiradékot, és közben valós idejű adatokat kellene pötyögnöm valami informatikai eszközön. Nem túlzok, olykor 55–60 fokban– mondta Zsuffa Péter.

A portál néhány büféssel és hot dogossal is beszélt, akikben a következő kérdések fogalmazódtak meg.

Mi van akkor, ha nincs net? A bérlemények esetében a kiszolgáltatottság nagy, az üzemeltetőn kívül álló okok miatt is lehet internetes zavar, ilyenkor zárva kell tartani? (A pénztárgépek meghibásodásának esetére adott protokoll van, azaz az értékesítés folytatható nyugtatömbbel, de itt még nem tudni, mi a helyzet.)

Minek minősülnek az állandó koncerthelyeken működő büfések, hot dogosok: ők mozgóárusok, fesztiválos kereskedők, vagy mivel hosszabb távon vannak jelen egy adott helyen, már van kötelező adatszolgáltatásuk?

Egy vasúti pályaudvar büféjének igen nagy a termékpalettája, az üdítők, sörök, szendvicsek, mogyorók és ropik rendszerében elég életszerűtlennek tűnik egy akár több száz tételt tartalmazó menürendszert kezelni.

- Nem egyszerű a gyors kiszolgálást igénylők helyzete sem. Egy kis vidéki focistadion mellett található kocsma vagy büfé üzemeltetőjének mindenre van ideje általában, kivéve a meccsszünet 15 percét, amikor pillanatok alatt kell kiszolgálni adott esetben több száz embert. Ő lehet rendezvényes úgy is, ha amúgy a rendezvényeken kívül is nyitva tart a kocsma?

- Vajon kiskapu-e a zárt körű rendezvény? Mert akkor a lángososba majd csak meghívással lehet bejönni rendelni. „Ez formailag lazán megoldható, mert beszól a vendég a kerítésen, hogy mi a neve, és én már nevén szólítva meghívom a zárt körű rendezvényemre, ahol kedvére rendelhet, sőt haza is viheti a lángost.”

- Mi történik egy amúgy rendes nyitvatartással működő vendéglőben az esküvők vagy más más zárt körű családi rendezvény során, ami ugye szűk kör számára biztosított rendezvény. Itt is valós időben kell majd számítógépezni? Vagyis a hely vagy az esemény alapján beszélhetünk rendezvényekről?

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap