Hoppá! Újabb magyarországi településeken vezetnek be vízkorlátozásokat - ÍME

Hoppá! Újabb magyarországi településeken vezetnek be vízkorlátozásokat - ÍME

Elérték az ivóvízrendszer kapacitásának felső határát.

Hétfőn megírtuk, hogy a Budapest környéki agglomerációs településen vízkorlátozásokat vezettek be. Érd és Térsége Víziközmű Kft. Facebook-oldalán közölte, több településen is elérte kapacitásai felső határát az ivóvízrendszer, ezért locsolási tilalmat rendeltek el a településeken. A lakosokat kiemelten kérik arra, tartsák be az intézkedéseket, hogy ne forduljon elő vízhiány a településeken.
Bejegyzésüket alább változtatás nélkül közöljük:

„Tisztelt Lakosság és Vállalkozások!

Az Érd, Diósd, Tárnok, Törökbálint, Sóskút és Pusztazámor településeket ellátó ivóvízrendszer a nyári időszak reggeli és esti napszakaiban elérte kapacitásai felső határát.

A vízfelhasználási csúcsidő az a napi időszak, amikor a felhasználók vízfogyasztása a legnagyobb napi egyidejűséget mutatja: vagyis amikor nagyon sokan használnak egyszerre sok vizet. Tapasztalataink szerint a nyári időszakban, májustól augusztusig reggelente 5:00 és 9:00 óra között, esténként pedig 18:00 és 23:00 óra között a legintenzívebb a fogyasztói vízfelhasználás, részben a kerti locsolásoknak, medencefeltöltéseknek köszönhetően.
A nyári, időszakos vízhiány megelőzésének eszköze, ha a locsolás, a medencefeltöltés nem az egyébként is intenzív vízfelhasználási időszakban történik.

Támogatva azt a törekvést, hogy az ivóvíz felhasználóknak ne kelljen vízhiányos állapotokkal szembesülniük ezen a nyáron sem, a térségi ivóvízrendszerről ellátott települések polgármesterei, úgymint:

• Érd város részéről Dr. Csőzik László polgármester úr
• Diósd város részéről Spéth Géza polgármester úr
• Tárnok nagyközség részéről Dr. Lukács László polgármester úr
• Törökbálint város részéről Elek Sándor polgármester úr
• Sóskút község részéről König Ferenc polgármester úr
• Pusztazámor község részéről Pátrovics Benedek polgármester úr,

az 58/2013.(II.27.) Kormányrendelet 83.§ (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően elrendelték az alábbi részleges locsolási tilalmat a saját településeikre nézve:

2023. július 1-től 2023. augusztus 31-ig reggel 5:00 és 9:00 óra között, valamint este 18:00 és 23:00 óra között a közüzemi ivóvíz hálózatról

TILOS a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat!

Annak érdekében, hogy az alapvető célú vízfelhasználást a térségi vízellátó rendszer ki tudja szolgálni, és közösen megelőzhessük a nyári, időszakos vízhiányt, kérjük, hogy forduljanak alternatív megoldások felé a tilalmi időszakban!

Ilyen megoldások például:

• Tárolók, hordók feltöltése a vízhálózatról a nappali, nem tilalmi órákban. Az így feltöltött készletekből a víz bármikor felhasználható.
• Saját kút vagy csapadék-összegyűjtő, csapadéktároló rendszer használata.
• Automata locsoló berendezések használata este 23:00 óra és reggel 5:00 óra között.

Kérem, támogassák törekvésünket a nyári vízhiány elkerülése érdekében, a rendelkezés betartásával!”

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap