ÍME A KORMÁNY nem várt bejelentése – Ez mindenkit érint, a nyugdíjakat és a családokat is!

ÍME A KORMÁNY nem várt bejelentése – Ez mindenkit érint, a nyugdíjakat és a családokat is!

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a tegnapi kormányülésen Orbán Viktor beszámolt az uniós csúcson történő fontos kérdésekről, először is a migrációról. Továbbra is úgy látják, hogy az a döntés, amely a miniszterek tanácsában megszületett, ellentétben áll a korábban az állam és kormányfők között létrejött megállapodással, mely szerint a migráció kérdéséről a korábbi politikai ígéret az egyhangú döntésről szólt. Ezért a magyar kormány nem járult hozzá a döntés meghozatalához. A jogszabálytervezet kötelező kvótáról és áttelepítésről szól, emellett évente legalább tízezer kérelmet kellene elbírálnia Magyarországnak, amihez be kellene engedni a kérelmezőket az ország területére, befogadó táborokat létrehozva. A kormány úgy látja, ezek könnyen válhatnak „migránsgettóvá”, és az előírások alapján nem is lehetnének zártak. Ennek komoly közbiztonsági, közegészségügyi kockázata van. A befogadótáborok ebben a formában a kerítés lebontásával lenne egyenértékű.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a legnagyobb negatívum, hogy a szabályozás ráerőlteti Európára, Magyarországra a migránsokat, ezért úgy gondolják, Közép-Európa valamennyi felelős kormányának, ahol a társadalmak még mentesek a következményektől, mindent meg kell tenni.
– A magyar kormány is minden jogi, valamint politikai eszközt felhasznál!

A múlt heti uniós tanácsülés másik fontos pontja, az volt, hogy Brüsszel további 98,5 milliárd euró befizetését kérte a tagállamoktól, ami tizenötszöröse az éves magyar SZJA-befizetésnek, nagyjából a teljes éves magyar költségvetés összege – mondta el Gulyás.

Gulyás szerint előkérdéseket kell tisztázni , mégpedig hol van a pénz, mire költötték, mert „Magyarországnak és Lengyelországnak még egyetlen fillért sem adtak”.

Ha megnézzük a pénz elosztását, akkor azt látjuk, hogy 50 milliárd menne ebből Ukrajnának, mondta, ami végképp „a szemfényvesztés csúcspontja”, 1,5 milliárd euró a brüsszeli bürokrácia fizetésemelésére menne, ehhez Magyarország nem tud hozzájárulni – mondta.

„Brüsszel számtalan követelést megfogalmaz Magyarországgal szemben gazdasági területen is”, az elfogadhatatlan részek ebből:

meg kéne szüntetni a hatósági energiaárakat, ez a rezsicsökkentés felszámolását jelentené; emellett pedig meg kell Magyarországnak vizsgálnia a családügyi-, oktatási-, egészségügyi kiadásokat is Ezeket a vizsgálatokat el fogja végezni a kormány, de nincs szó a családtámogatások vagy a rezsicsökkentés elvételéről, tette hozzá. Gulyás kifejtette, hogy az egészségügyi kiadások tényleg megnőttek, ami az orvosi és ápolói bérek emelése miatt van.
Pedagógusok béremelése

Elmondta, az oktatás terén szeretné a magyar kormány, hogy a 2030-ig vállalt béremelés 12-13%-át az európai unió vállalná. Ha ez sikerül, akkor „gyors, jelentős fizetésemelést kapnak a pedagógusok”.

Legkésőbb idén szeptembertől szeretné a kormány megtenni az első lépést. Ha ez sikerül, akkor 2025-re bruttó 800 ezres, 2027 elejére egymillió forint feletti fizetése lehet a pedagógusoknak Gulyás szerint. „Ennek 87-88%-át 2030-ig a magyar költségvetés vállalná”- tette hozzá.

Gulyás végül arról is beszélt, a kormány 169 milliárd egyszeri átcsoportosítását rendelte el a rezsialapból a különféle közintézményeknek.

Kérdésekre adott válaszok

Több kérdés is szólt a főváros és kormány elmérgesedett kapcsolatáról.

A Magyar Nemzet és az origo. hu kérdésére, miszerint őszre csődközeli helyzetbe kerülhet a főváros Gulyás azt mondta, már „Budapest vezetése is azt állítja, hogy az ország leggazdagabb városa csődbe ment”. Gulyás erre visszakérdezett: „Nem járna-e jobban Budapest, ha új csődgondnokot keresne?”

Vélekedése szerint Tarlóstól jó költségvetési helyzetben vette át Karácsony Gergely főpolgármester a fővárost, ám a „covid miatti megszakítástól eltekintve” is annyira nőttek a főváros kiadásai, hogy azt már a „balliberális oldal” sem nézi jó szemmel.

A fővárosi gyorshajtások tekintetében Gulyás szintén a fővárosi vezetés felelősségét vetette fel. Jelezte, igaz az az információ, hogy a BRFK hiába kereste többször a fővárost azért, hogy trafipaxokat telepítsenek a városba. A miniszter szerint fontos lenne, hogy ha Karácsony felelőst keres a gyorshajtások miatt, akkor vizsgálja meg a saját felelősségét.

„Alappal feltételezzük, hogy nem tartotta be Karácsony önkormányzati választási mozgalma a jogszabályokat”, vélekedett a miniszter egy arra vonatkozó kérdésre, hogy Karácsony Gergely korábban azt mondta, adománygyűjtő ládákon keresztül jutott el a jelöltségét támogató mozgalomhoz 506 millió forint.

Pedagógus béremelés

„Az oktatás terén szeretnénk, ha a 2030-ig vállalt béremelés 12-13%-át az EU vállalná. Ha eljutunk ide, akkor gyors, jelentős fizetésemelést kapnak a pedagógusok és a már idén komoly bérrendezésre kerülhet sor, ehhez legkésőbb idén szeptembertől szeretné a kormány megtenni az első lépést. Ha ez sikerül, akkor 2025-re bruttó 800 ezres, 2027 elejére egymillió forint feletti fizetése lehet a pedagógusoknak Gulyás szerint. „Ennek 87-88%-át 2030-ig a magyar költségvetés vállalná”, mondta Gulyás, aki hozzátette, „értjük, hogy a baloldal jól él, de nem lenne baj, ha a pedagógusok is jól élhetnének”. Erről később még annyit tett hozzá: 6000-7000 milliárd forintba kerülne a pedagógusbérek emelése, ebből 800 milliárd forint lesz uniós pénz.

Családtámogatási változtatások

Jövőre a családtámogatásokban (a csok-on és a babaváró hitelen kívül) más változás nem lesz, nem változik a családi pótlékra és a szja-mentességre vonatkozó előírások sem – válaszolta a miniszter egy kérdésre, később azonban annyit finomított álláspontján hogy felülvizsgálatok lehetnek és lesznek, de a „lényegét tekintve nem lesz változás”.

Gulyás arra is kitért, két hét múlva újra átgondolják a vidéki CSOK részleteit is

Létezik elképzelés, hogy a vidéki CSOK-ot kiterjesszék, ennek azonban nem anyagi oka van, mondta Gulyás, aki hozzátette, két hét múlva pontos információik lesznek erről. Gulyás azt is mondta, itt a megoldandó probléma még például az, hogy a jelenlegi vidéki CSOK-javaslat alapján olyan agglomerációs területek is bekerülnek a támogatható területekbe, ahol már a településnek nincs arra kapacitása, hogy többen odaköltözzenek.„Emlékezetem szerint nem változtattunk a CSOK-hitel mértékén”- mondta Gulyás, aki szerint az inflációt legkésőbb decemberre sikerül majd egyszámjegyűre lecsökkenteni, így nincs ok itt a változtatásra.

CT és MR készülékek és vizsgálatok államosítása

Egy kormánymódosítás szerint államosítják az MR- és CT-vizsgálatokat, valamint a kórházi patikák kiszervezését is előkészítik. Itt az állami kórházakban lévő MR-ekről és CT-kről van szó, kártalanítás mellett – fűzte hozzá Gulyás. Ha ezek állami tulajdonban lesznek, a miniszter szerint az állam ezeket időkorlát nélkül, és állami ellátásban tudja működtetni, a józan ész szabályai szerint ez rövidebb várólistákat hoz majd.

Mikor megy szabadságra Orbán Viktor?

Egyértelműen augusztusban megy szabadságra Orbán Viktor – mondta Gulyás Gergely. A miniszter először azt mondta, a miniszterelnök „majd maga tájékoztatja” nyaralásáról a nyilvánosságot. Aztán Gulyás az „augusztus?” visszakérdezésre elárulta, hogy bizony nyár végén nyaral Orbán.

Az autópályamatricák ára az infláció mértékével emelkednek

Törvény szerint az autópálya matricák árai legfeljebb az idei éves infláció mértékével emelkedhetnek. Egynaposat nem akart bevezetni a kormány, de az unió kötelezően előírja azt jövő év március 1-jétől.

A státusztörvényről

„Ön szerint mi a probléma a pedagógusi életpályamodellel?” – kérdezett vissza a miniszter, amikor az RTL újságírója felsorolta azokat az érveket, amelyek az elmúlt időszakokban demonstrációkon diákok és pedagógusok is hangoztattak.

„A rendszerváltás óta soha olyan törvényt nem fogadott el a parlament, amit annyi egyeztetés előzött volna meg”, mint a státusztörvényt, mondta erre Gulyás. „Nem véletlen, hogy a tüntetésekből a végére el is fogyott a szufla”, tette hozzá a miniszter, aki szerint bármi is van, a végére az látszott, hogy „már nem volt, aki tiltakozzon, mert mindenről egyeztettünk”.

Paks II. akár már 2030-ra elkészülhet

Paks II.-nél megkezdődött a résfalazás, erről tájékoztatta Szijjártó Péter külügyminiszter a kormányt – válaszolt Gulyás egy kérdésre. Szerinte Paks II. akár már 2030-ra elkészülhet.

Ősszel módosíthatják a pártfinanszírozási szabályokat

Szeptemberben tervezi a Fidesz-frakció benyújtani a pártfinanszírozási szabályok módosítását. Kérdés hangzott el a kormány által külföldi választási beavatkozásnak nevezett támogatások későbbi szabályozásával kapcsolatban. Gulyás szerint a választási szabályokon már nem fognak változtatni, csak a finanszírozási szabályokon, valószínűleg szeptemberben fog erről módosítót benyújtani a Fidesz-frakció.

Az európai uniós elnökségének vett egy épületet a kormány, később kultúrház lesz

Tízévente egyszer lehet Brüsszelben, abban a városrészben ingatlant vásárolni, ahol a kormány most egy 2300 négyzetméter lakóterületű műemlék jellegű ingatlant vett, mondta Gulyás, aki viszont nem tudta megmondani, pontosan mennyiből vették ezt, csak annyit, hogy „kedvező áron”, és hogy ezt a központi költségvetés terhére vette a kormány. A miniszter szerint az ingatlan az európai uniós elnökségünket fogja szolgálni”, később pedig kulturális házként marad meg.

Épül-e Soroksáron kínai vegyianyag-gyár?

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy a soroksáriak hihetnek-e Orbán Viktor kormányfő kínai vegyianyag-raktárról szóló hétfői kijelentésének, úgy fogalmazott: „Azt a meglepő választ tudom adni, hogy higgyenek a miniszterelnöknek”, aki hétfőn a Soroksárra tervezett vegyianyag-raktárról szóló ellenzéki kérdésre a parlamentben azt felelte: „ilyen vegyielosztó-üzem nem fog épülni, ettől nyugodtan aludhat”.

A gyorshajtók korlátozásáról

Gulyás Gergely nagyon támogatná, hogy a jogosítványokat könnyebben elvegyék a gyorshajtóktól. Válaszát arra a kérdésre fogalmazta meg, hogy törvényileg szükség van-e változtatásra a közlekedési szabályokon, hogy ne történjenek ilyen gázolások, mint a hétvégén az Árpád hídon? Jelezte, hogy a felelősség a gyorshajtóé, de az emberek nagy többsége normálisan vezeti az autóját

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap