Saját otthonában érte a halál a gyönyörű hangú magyar énekesnőt, az ország kedvencét - Gyászba borult a hír hallatán a...

Saját otthonában érte a halál a gyönyörű hangú magyar énekesnőt, az ország kedvencét - Gyászba borult a hír hallatán a...

"Hirtelen jöttek a rosszullétek. Volt úgy, hogy ki volt sminkelve, indulni akartunk. A legutóbbi eset: el is mentünk Tiszaújvárosba. Ott is voltunk. És ott lett rosszul. Ez volt az utolsó. Én utoljára vele ekkor találkoztam."
Húsz évvel ezelőtt, 2003. július 23-án, egy nappal 55. születésnapja után hunyt el Cserháti Zsuzsa. A kivételes tehetségű, de hullámvasúthoz hasonlatos, csonkán maradt karriert befutó, a boldogságot csak röpke pillanatokra meglelő énekesnő elvesztésének évfordulóján az RTL Híradó húsz évvel ezelőtti gyászhírének és a XXI. Század tíz évvel ezelőtti riportjának felelevenítésével emlékezünk a fantasztikus hangú művészre - emlékezett meg az RTL.

Otthonában érte a halál, az egész ország gyászolta. A művésznő fia, Szirtes Krisztián közölte az MTI-vel a szomorú hírt. Az RTL Híradónak Cserháti koncertszervezője arról beszélt, hogy az énekesnő a halála előtti időszakban egyre fáradtabb volt, gyakran előfordult, hogy egészségi állapota miatt nem tudott színpadra lépni:
Hirtelen jöttek a rosszullétek. Volt úgy, hogy ki volt sminkelve, indulni akartunk. A legutóbbi eset: el is mentünk Tiszaújvárosba. Ott is voltunk. És ott lett rosszul. Ez volt az utolsó. Én utoljára vele ekkor találkoztam.

Pályafutása során több kudarc is érte, emiatt gyakoriak voltak nála a depressziós, szorongásos időszakok. Halála után szinte azonnal felröppentek a találgatások arról, hogy önkezével vetett véget életének. Ezt később orvosai határozottan cáfolták: az énekesnő szinte állandóan fogyókúrázott, emellett cukorbeteg is volt, illetve pajzsmirigyproblémákkal küzdött, mindezek együtt nagyon megviselték szervezetét, és halálát végül nyelőcsőér-repedés miatti elvérzés okozta.

Cserháti Zsuzsa 1948. július 22-én született, tíz évig tanult klasszikus balettet, majd 1965-ben lépett énekesnői pályára. Kezdetben a Rangers, majd a Thomastic együttessel turnézott. Az 1972-es Táncdalfesztivál egyik nagy felfedezettje ő volt. Legnagyobb sikereit a Kicsi, gyere velem rózsát szedni, a Boldogság, gyere haza, A boldogság és én valamint az Árva fiú című dalokkal aratta.

Cserháti énekesnőként jazzt és soult szeretett volna énekelni, amihez meg is volt kivételes tehetsége, azonban a kor szocialista kultúrpolitikája nem hagyta, hogy a maga választott műfajokban bontakozhasson ki. Erdős Péter, a magyar popipar teljhatalmú ura felajánlotta neki, hogy legyen vokalista a Neoton Famíliában Csepregi Éva mögött. Ezt az ajánlatot Cserháti nem fogadta el.

Haknik, filléres gázsik
2013-ban a XXI. Század című műsorban az RTL az alábbi riporttal emlékezett meg Cserháti Zsuzsáról. Egyik korai slágerének első sora mintha előrevítetené későbbi életét:

A boldogság és én nem jöttünk össze sohasem

Aztán megszűntek a gálák, jöttek a haknik, fellépések poros vidéki színpadokon, késő este zötyögés haza a filléres gázsival a zsebben. Az Országos Rendező Iroda adott engedélyt a fellépésekre, a gázsikat is ők állapították meg. Itthoni megélhetéséhez épp elég volt, hogy nyolcvanas években a budapesti Moulin Rouge mulatónak volt énekesnője.

A 80-as évek végére betegségei miatt jelentős túlsúlyt szedett fel, és emiatt visszavonult a színpadtól, gyakorlatilag nem mert emberek közé menni, szinte elfeledve, szegénységben élt. Házassága tönkrement, az énekesnő a debreceni Aranybika Hotel bárjában vállalt fellépéseket, hogy a fiát eltartsa – néha tíz deka parizer megvásárlása is gondot okozott.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap