1 perce érkezett a hír! Erre készüljünk mától, ha tetszik ha nem!! Megtörtént a bejelentés

1 perce érkezett a hír! Erre készüljünk mától, ha tetszik ha nem!! Megtörtént a bejelentés

Mint ismert, augusztus elsejétől megszűnik a hatósági árazás. Az ársapkák kivezetéséről szóló kormányrendelet szerint nem azonnal, hanem egy átmeneti időszakot követően, gyakorlatilag két lépésben áll vissza az érintett nyolc élelmiszer piaci árazása. Az árstop kivezetése után egyes termékek a rögzített árnál is olcsóbbak lehetnek, a nyilvános adatok pedig azt mutatják, hogy stagnáló és enyhén csökkenő árakra számíthatunk. Csupán egyetlen egy termék esetében várható komoly drágulás.
Nem hoz drámai áremelkedést az árstop augusztusi megszüntetése – írja a napi.hu, hozzátéve, hogy a hatósági ár megszűnésével gyakorlatilag nem változik, sőt egyes termékek ára jelentősen csökkenhet.

A portál szerint a megszűnő hatósági ár ugyan lehetővé tenné, hogy az üzletláncok akár jelentősebb árrést alkalmazva némileg ellensúlyoznák azt a veszteséget, amit több mint egy éven keresztül le kellett nyelniük az ársapkás termékeknél, de erre leghamarabb októbertől lesz lehetőségük.
A rendelet előírja, hogy az árstop megszűnését követő átmeneti időszakban – augusztus elsejétől szeptember 30-ig – a kereskedők nem adhatják drágábban az érintett élelmiszereket a beszerzési áruknál. Ráadásul a júniustól bevezetett kötelező akciózás kiterjed a nyolc élelmiszerre is: hetente két terméket legalább 15 százalék árengedménnyel kell kínálniuk.

Megjegyezték azt is: ha idő előtt megszűnt volna az ársapka, akkor az összes érintett élelmiszer egyből háromszorosára sőt, négyszeresére drágult volna. A fogyasztói árak jelentősebb korrekciója május óta felgyorsult, lekövetve a globális piaci folyamatokat. Az árak mérséklődését ösztönzi az üzletláncok júniustól bevezetett kötelező akciózása és a júliustól elérhető árfigyelő rendszer is.

Bár sokáig megalapozott volt az árrobbannással kapcsolatos félelem, azonban már más a helyzet, amelyet az adatok is alátámasztanak.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) naprakész adatokat közöl a kristálycukor kivételével az összes árstopos termék kiskereskedelmi beszerzési áráról. A kormány ezt az árszintet nem engedi átlépni szeptember végéig, vagyis a kereskedőknek nem lehet hasznuk az érintett termékeken, de már veszteségük sem keletkezik.

Noha az árstop eltörlése még néhány hónappal ezelőtt is jelentős áremelkedéssel járt volna, mára a világpiaci folyamatok, vagyis az energiaköltségek normalizálódása és a mezőgazdasági alapanyagok hónapok óta tartó jelentős áresése már a fogyasztói árakban is megjelent.

Az AKI kiskereskedelmi beszerzési átlagárai alapján már látható, mi lesz az árstop után az érintett élelmiszerek árával: a legtöbb termék ára alig változik, de jelentős árcsökkenés is jöhet. Mutatjuk az árakat:

2,8 százalékos UHT tej: 275-300 forint (jelenleg 300 forint)
Napraforgó étolaj: 420-480 forint (jelenleg 744 forint)
Búzafinomliszt: 185-210 forint (jelenleg 230 forint)
Sertéscomb: 1600-1700 forint (jelenleg 1600 forint)
Csirkemell: 1750-2100 forint (jelenleg 1800 forint)
Tojás, 10 darabos (csomagolói átadási ár): 580-700 forint (jelenleg 900 forint)
Burgonya (nagybani ár): 400-500 forint (jelenleg 500 forint)

A kristálycukor kiskereskedelmi beszerzési ára nem nyilvános, ugyanakkor a cukor világpiaci árának elmúlt hónapokban tapasztalt jelentős emelkedése és az egyébként is nyomott rögzített ár miatt jelentősebben, 600-700 forintra emelkedhet.

A napi.hu megjegyezte azt is, hogy arra nincs valós esély, hogy az orosz-ukrán háború előtti alacsonyabb árszínvonal visszatérjen.

A világpiaci folyamatok és a kereskedőket érintő kormányzati lépések hatására az árstop kivezetése után várhatóan jelentősen csökken az étolaj és a tojás ára, míg a cukor kivételével a többi élelmiszer ugyanannyiba kerül majd, mint most. Az árrobbanás előtti áraknak ugyanakkor nem örülhetünk sokáig, mivel októbertől megszűnik a kereskedőkre vonatkozó átmeneti korlátozás. Ez már valóban a korábban árstopos termékek drágulásához és a valós piaci árakhoz vezet, mivel a beszerzési árra rakódó árrés ismét megjelenik, amelynek mértéke már a piac önszabályozásától függ, és a fogyasztói árak emelkedésével jár.

Bár a lap megjegyezte, hogy októbertől sem várható a napokban hangoztatott drámai áremelkedés, ugyanis

a kiskereskedelmi forgalom újbóli élénkülése minden szereplő érdeke,
a még mindig magas energia- és alapanyagárak folyamatosan csökkennek,
egyes termékpályákon már szélsőséges áresés tapasztalható.
Az árak emelkedését fékezik a szezonális hatások,
a fennmaradó állami intézkedések
és a bérek vásárlóerejének csökkenése.

Egyelőre nem látható olyan körülmény, amely az orosz-ukrán háború tavaly februári kitöréséhez hasonló piaci pánikhoz vezetne.